Vláda podporí projekt výstavby novej haly

27.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Premiér podporuje projekt výstavby multifunkčnej haly, ktorú Slovensko potrebuje pre usporiadanie majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v roku 2011.

Po rokovaní s premiérom Róbertom Ficom to potvrdil bratislavský primátor Andrej Ďurkovský. „Aj na základe rokovaní, ktoré som mal s ministrom školstva, pán premiér vyjadril tomuto návrhu. Bude to na jednom z najbližších rokovaní vlády,“ uviedol A. Ďurkovský.

Ako dodal, požiadal premiéra o podporu aj ďalších vstupov do tohto projektu, ktoré pripravuje mesto Bratislava. Premiér R. Fico podľa jeho slov sľúbil podporu, keď sa bližšie oboznámi s informáciami z ministerstva školstva.

Multifunkčná aréna by mala stáť na mieste areálu Základnej školy Kalinčiakova a na mieste súčasného cyklistického štadióna na Ulici odbojárov by mala  vyrásť nová športová škola s príslušným zázemím. Slovenský ľadového hokeja (SZĽH) a spoločnosť Arena 2011, ktorá pripravuje výstavbu arény, by chceli, aby bola postavená do decembra roku 2010.

Pokiaľ ide o financovanie výstavby haly, uskutočnili sa rokovania SZĽH s ministerstvom školstva a pripravuje sa návrh na rokovanie vlády. Predstavou hokejových činovníkov pritom je, že by šlo o tzv. PPP projekt, pričom víťaz tendra by halu postavil a aj následne prevádzkoval.

Aj ministerstvo školstva pripúšťa, že jednou z alternatív môže byť vybudovanie arény formou PPP projektu (konkrétne typu BOT, v slovenskom preklade Postav, prevádzkuj, Preveď. Začatiu budovania arény by podľa ministerstva školstva malo predchádzať odôvodnenie výberu lokality. Rezort školstva očakáva, kedy mesto poskytne vysporiadaný pozemok, na ktorom by aréna mala stáť.

Na to, aby štát mohol vstúpiť do výstavby arény, musia byť splnené všetky podmienky verejného obstarávania a ich transparentnosť. Musí o tom rozhodnúť vláda, súčasne musia byť schválené zásady financovania a vypísané kritériá na výber subjektu, ktorý bude arénu stavať a prevádzkovať.

(juh)

Páčil sa vám článok?