Lanovka na hrad je už viac než len vízia

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Lanovka na južnom svahu Vodného vrchu má už za sebou viac než polovicu cesty od vízie k hmatateľnému dielu - je reálne, že sa začne stavať v dohľadnom čase, v každom prípade je už na svete jej architektonická štúdia.

O skorej stavbe lanovky - začať by sa malo koncom budúceho roku - je presvedčený aj predseda samosprávneho kraja Ľubomír Roman. Vyjadril sa tak pri otváraní inej lanovky - zo Železnej studničky na Kolibu. Táto súvislosť automaticky kladie otázku, či oba kroky súvisia so zvýšenou pozornosťou kraja hlavnému mestu a či sa táto pozornosť začne prejavovať predovšetkým v doteraz zanedbávanej oblasti - rekreačných a oddychových zónach mesta. Župan na obe otázky odpovedal kladne. Zároveň opakovane zdôraznil výbornú spoluprácu kraja s primátorom Andrejom Ďurkovským a magistrátom.

Lanovku, ktorá povedie od Vodnej veže do priestorov medzi Viedenskou bránou a reštauráciou Parlamentka, chce kraj darovať hlavnému mestu ako súčasť mestskej hromadnej dopravy. Ide o jednokoľajový pozemný výťah, takzvaný monorail. Štúdiu lanovky vypracoval ateliér architektúry a designu Bogár, Králik, Urban a dodávateľom by mala byť spoločnosť Doppelmayr Seilbahnen, ktorá sa na podobné zariadenia špecializuje. Podľa odborníkov tejto firmy je pre tento účel najvhodnejšia lanovka pre 16 osôb. Identický monorail už premáva v rakúskom Gussene.

Zámer a vzhľad diela korešponduje s územným plánom zóny Podhradie, o ktorom práve v tomto čase začne rokovať verejnosť. Na výstavbu by sa mali použiť aj prostriedky z fondov Európskej únie a kraj ráta aj s prispením dodávateľskej spoločnosti.

Páčil sa vám článok?