Obľúbená atrakcia - lanovka zo Železnej studničky na Kamzík, sa konečne vrátila

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Vďaka spojeniu síl a prostriedkov troch samospráv - krajskej, mestskej a miestnej - je po pätnástich rokoch devastácie k dispozícii Bratislavčanom a návštevníkom mesta lanovka zo Železnej studničky na Kamzík.

„Uvažovali sme nad obnovením lanovky už takých šesť-sedem rokov,“ povedal pred tým, ako nasadli do sedačiek prví pasažieri, starosta mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Richard Frimmel. Obnova lanovky totiž nebola len technickou a stavbárskou záležitosťou, ale predovšetkým administratívnou otázkou. Pred začatím prác narazila samospráva na nevyrovnané majetkové vzťahy, po technickej obnove zasa absolvovali veľmi dlhé, no dôležité administratívne konanie v zmysle našich i európskych bezpečnostných predpisov. Len ako príklad uvádzame, že všetkých dvadsať obslužných pracovníkov muselo absolvovať výcvik na rovnakej lanovke v Česku a potom náročné skúšky na Štátnom dráhovom úrade. R. Frimmel tiež uviedol, že k rekonštrukcii sa nedalo pristúpiť skôr, lebo predchádzajúci primátor nebol ochotný o obnove lanovky rokovať. Po nástupe Andreja Ďurkovského na post primátora sa situácia razom obrátila, mesto odkúpilo pozemky i s existujúcimi stožiarmi lanovky v hodnote 19,5 milióna korún a dalo ich mestskej časti ako svoj vklad do jej obnovy.

Navyše pri návrate lanovky nešlo len o obnovu stožiarov, sedačiek, kladiek či motorov. Súčasne sa zrekonštruoval úsek cesty Brečtanová - Koliba/Kamzík, kde pribudli kanalizačné jarky, takže voda nepotečie cez vozovku ani v prudkom daždi, a vybudovali sa parkoviská v blízkosti hornej stanice. Na obnovu prispelo mesto bezplatným postúpením projektovej dokumentácie cesty v hodnote asi 5 miliónov, Bratislavský samosprávny kraj investoval do fyzickej rekonštrukcie sumu 15 miliónov a samotné Nové Mesto investovalo do opráv lanovky vyše 32 miliónov korún.

Pri slávnostnom otvorení sa vyjadril župan Ľubomír Roman, že obnovu lanovky a pripravovanú stavbu pozemnej lanovky od Dunaja na hrad možno vnímať ako začiatok spojeného úsilia kraja, bratislavského magistrátu a mestských častí o zušľachtenie rekreačných zón hlavného mesta.

Mestská časť v súčasnosti hľadá investora na obnovu reštaurácie Snežienka pri údolnej stanici lanovky. Z vyjadrení doterajších možných záujemcov však vyplýva, že mesto bude musieť nevyhnutne zrušiť víkendový zákaz vjazdu, aby mala investícia perspektívu na návratnosť vložených peňazí.

Páčil sa vám článok?