Letisko privítalo miliónteho cestujúceho

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Minulú stredu na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave privítali na letiskovej ploche miliónteho cestujúceho - pani Tatianu Chomovú, ktorá priletela rannou linkou spoločnosti SkyEurope Airlines o 9.30 hodine z Košíc.

Pani Chomová lieta touto linkou pravidelne, pretože žije v Košiciach a pracuje ako obchodná manažérka v Bratislave. Výkonný riaditeľ letiska Milan Kajan odovzdal milióntej pasažierke poukaz na zájazd od cestovnej kancelárie Hydrotour podľa vlastného výberu do jedného roku od udelenia ceny v hodnote 25-tis. Sk. Okrem toho pani T. Chomová získala ročný voľný vstup do Business Lounge (biznis salónik) pri letoch z Letiska M. R. Štefánika Bratislava. Všetci cestujúci „miliónového“ letu získali spomienkové predmety hneď po prílete na letisko. Keďže išlo o let spoločnosti SkyEurope Airlines, miliónta cestujúca získala od výkonného riaditeľa SkyEurope Airlines Christiana Mandla možnosť bezplatného ročného lietania na všetkých linkách SkyEurope z a do Bratislavy.

Pre bratislavské letisko je vybavenie miliónteho cestujúceho historická chvíľa. Kým v roku 2004 poskytlo služby 893 614 cestujúcim, v tomto roku sa očakáva, že bránami letiska prejde až 1,3 milióna cestujúcich. Veľmi priaznivé sú tiež prognózy na budúci rok. Podľa prepočtov manažmentu letisko vybaví až dva milióny cestujúcich.

Najvyužívanejšími destináciami v pravidelnej doprave boli Londýn - Stansted, Paríž - Orly a Londýn - Luton, z destinácií v nepravidelnej doprave boli na prvých troch miestach destinácie Hurgharda (Egypt), Monastir (Tunis) a Rodos (Grécko). Na bratislavskom letisku ponúka letecké spojenie 14 leteckých spoločností do takmer 70 destinácií v Európe, Afrike a na Blízkom východe. Viac ako polovicu všetkých cestujúcich pritom v priebehu prvých ôsmich mesiacoch tohto roka prepravila spoločnosť SkyEurope.

Tento stav sa však už čoskoro zmení, pretože deň pred privítaním miliónteho cestujúceho k doterajším leteckým spoločnostiam pribudla ďalšia - európska nízko nákladová letecká spoločnosť Ryanair, ktorá už v najbližších dňoch plánuje lietať denne z Bratislavy do Milána a o neskôr dvakrát denne do Londýna a denne do Frankfurtu. V prvom roku prevádzky na týchto trasách plánuje Ryanair prepraviť 400-tisíc pasažierov. Znamená to obrovskú vzpruhu pre miestne hospodárstvo a vytvorenie 400 nových pracovných miest.

Páčil sa vám článok?