Príjazdovú cestu k domu pre 42 rodín v Rači zrušili

14.2.2008
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia domu na Cyprichovej ulici v Rači nás nedávno upozornili, že príjazdovú cestu k ich domu mesto vraj nedávno predalo. Možnosť využívať príjazd k domu stratilo štyridsaťdva rodín.

Čitateľ Michal Kordík v liste redakcii píše, že príjazdová cesta bola vybudovaná približne pred 24 rokmi na podnet obyvateľov domu. Dovtedajšia štrková cesta bola spevnená a dobudovali sa aj parkoviská. Na stavbu bolo podľa neho vydané stavebné povolenia a preinvestovalo sa tu asi 4,6 milióna korún.

„Nepochopíme, ako môže niekto tvrdiť, že k nášmu domu nebola príjazdová cesta a ako ju môže magistrát predať. Nato mal magistrát na katastri kanceláriu, aby mohol takto likvidovať príjazdové cesty?“ pýta sa čitateľ M. Kordík. Mesto žiada, aby cestu kúpilo späť.

Podľa stanoviska z magistrátu spomínaná parcela nikdy nepatrila do vlastníctva mesta. „Pokiaľ je nám známe, uvedený pozemok na základe právnych listín bol v roku 2004 zapísaný na list vlastníctva Krajského úradu Bratislava č. 962, teda do vlastníctva štátu,“ píše sa v stanovisku mesta. Podľa magistrátu krajský úrad vraj tento pozemok predal súkromnej spoločnosti a táto spoločnosť ho vraj predala v roku 2006 súčasnému vlastníkovi, ktorým je Rímskokatolícka cirkev, Farnosť Bratislava - Rača na Alstrovej ulici. Hlavné mesto teda nepredalo pozemok, a preto ho ani nemôže kúpiť späť.

Základným riešením je podľa magistrátu dohoda vlastníkov bytov s investorom kostola, aby na svojich pozemkoch upravil také riešenie stavby, ktoré by umožňovalo aj prístup k obytnému domu. Iným prístupom by mohlo byť preskúmanie možnosti opätovného otvorenia stavebného a územného konania, ak boli vylúčení ako účastníci (mimo odvolacieho konania) a pokúsiť sa prostredníctvom rozhodnutia nariadiť stavebníkovi, aby vybudoval v rámci svojej stavby náhradné pripojenie.

Ďalšou možnosťou je, že by mestská časť rozhodla o nutnosti vybudovania miestnej komunikácie 3. triedy, resp. zjazdného chodníka v tom mieste a zaradila ho do svojho rozpočtu. Asi poslednou možnosťou je zriadenie účelovej komunikácie na vlastné náklady, až po pripojenie na miestnu komunikáciu, ktorou by bola zrejme Cyprichova ulica.

Z Miestneho úradu Rača nás informovali, že stavebné povolenie bolo vydané na základe kompletnej dokumentácie a vyjadrení dotknutých organizácií, medzi ktorými je aj stanovisko hasičského zboru a Úradu verejného zdravotníctva SR.

Úrad 24. mája 2006 zaslal investorovi stavby list, v ktorom okrem iného požaduje zabezpečenie dopravného prístupu pre bytový dom na Cyprichovej 20 - 22 pre požiarnu techniku v súlade s platnými normami a pre zásahové vozidlá zdravotníckej pomoci.

(rob)

Páčil sa vám článok?