V tuneli Sitina sa začína stavať vozovka

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V tuneli Sitina, ktorý je súčasťou diaľnice D2 Lamačská cesta - Staré Grunty, sa skončilo s betónovaním jeho vnútorného profilu a začali sa prípravy na výstavbu samotnej konštrukcie vozovky.

Odovzdanie stavby na montáž technológií plánuje spoločnosť Skanska BS na december tohto roka. Tunel pod horou Sitina, dlhý 1440 m, výrazne zlepší dopravnú situáciu Bratislavy po spustení do prevádzky v roku 2007. „Dokončili sme predovšetkým betonáž sekundárneho ostenia, ktoré pozostáva z 288 desaťmetrových blokov. Na tom, aby sme kompletne pripravili tunel na výstavbu samotnej vozovky, pracovalo v nepretržitej prevádzke viac ako 300 robotníkov a technikov. Bolo potrebné osadiť obrubníky, žľaby na odvodnenie vozovky a vybudovať chodníky. Práce, samozrejme, pokračujú aj na ostatných objektoch stavby tak, aby mohli byť v plánovanom čase a rozsahu odovzdané technológom,“ spresnil projektový manažér Vladimír Kotrík zo Skanska BS. Technológovia budú následne pracovať na vetraní tunela, osvetlení, riadiacich systémoch a značení.

Diaľničný úsek Lamačská cesta - Staré Grunty, ktorý sa začal stavať v roku 2003, je posledný chýbajúci úsek obchvatu centrálnej mestskej zóny. Po jeho dokončení sa prepojí diaľnica z Českej republiky do Maďarska, a tým bude v Bratislave výrazne odľahčená terajšia trasa cez Lamačskú cestu a Patrónku.

Páčil sa vám článok?