Petržalka chystá materiál o vyhradenom parkovaní

13.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Miestny úrad bratislavskej mestskej časti Petržalka pripravuje materiál o vyhradenom parkovaní. Materiál by mal stanovovať presné pravidlá pre získanie vyhradeného parkovania či pre prenájom už existujúcich parkovacích miest.

Pravidlá by sa mali týkať napríklad určenia miest na vyhradené parkovanie, stanovenia podmienok pre podávanie žiadostí ako aj stanovenia ceny za jedno státie a dĺžky nájmu.Vypracovaný dokument by sa mal dostať pred poslancov na májovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva. Obyvatelia Petržalky by mohli vyhradené parkovanie získať najskôr v júni. Peniaze, ktoré mestská časť získa z nájmu parkovacích miest, sa použijú pre jednotlivé kroky programu statickej dopravy.

Využitie týchto verejných finančných prostriedkov bude kontrolovať okrem iného aj Rada fondu statickej dopravy. Vyhradené parkovanie môže v Petržalke v súčasnosti získať iba osoba zdravotne postihnutá a držiteľ preukazu ZŤP. Od roku 1997 sa v mestskej časti vytvorilo 400 takýchto parkovacích miest.

V Petržalke je v súčasnosti vodičom k dispozícii viac ako 18-tisíc parkovacích miest, pasportizácia parkovacích miest však odhalila deficit viac ako 40-tisíc miest. Riešenie problému parkovania je jednou z priorít miestnej samosprávy, koncom októbra minulého roka schválili poslanci Program riešenia statickej dopravy. Materiál navrhuje opatrenia, ktorými by sa v priebehu troch rokov mohlo vytvoriť okolo 10 500 nových miest na parkovanie.

Samospráva má zároveň k dispozícii aktualizovanú štúdiu, ktorá vytypovala 12 lokalít v mestskej časti na vybudovanie hromadných garáží a odstavných plôch. Takýmto krokom by sa mohlo vytvoriť 3 200 nových parkovacích miest.

Zvýšiť počet státí by mohla aj úprava ciest, čiže vytvorenie nového čiastočného státia na chodníkoch či zjednosmerenie ulíc. Takouto úpravou by sa mohlo vytvoriť okolo 6 000 odstavných miest. V uplynulom roku sa takto podarilo vybudovať 55 nových miest, napríklad na Mlynarovičovej, Iľjušinovej, Ševčenkovej, Wolkrovej či Znievskej.

Informoval o tom tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy.

(sita)

Páčil sa vám článok?