V Rači pribudne nová svetelná signalizácia

7.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Križovatka ulíc Púchovská - Pri vinohradoch sa v dohľadnej budúcnosti dočká vybudovania cestnej svetelnej signalizácie, poslanci mestského zastupiteľstva vo štvrtok 31. januára schválili kúpu pozemkov na túto stavbu.

Ide o frekventovanú križovatku, najmä v rannom špičkovom období je silno preťažená vozidlami prichádzajúcimi od Pezinka. Súbežná električková trať odsúva čakajúce vozidlá z ulice Pri vinohradoch, takže nemôžu využívať minimálne medzery medzi neustále prechádzajúcimi vozidlami na zaradenie sa.

Križovatka môže fungovať len za cenu porušovania dopravných predpisov, pričom vozidlá odbočujúce do mesta vyčkávajú na koľajniciach, čím reálne vytvárajú kolízne situácie, resp. narúšajú plynulú jazdu električiek, čo spôsobuje nedodržiavanie grafikonu.

Preto je vybudovanie cestnej svetelnej signalizácie nevyhnutné. Na to je potrebné vykúpiť aj časti pozemkov s výmerou asi tisíc štvorcových metrov za necelé tri milióny korún. Príprava stavby sa začala už v predchádzajúcich rokoch a doteraz sa na ňu vynaložili dva milióny korún.

Schválený rozpočet mesta na tento rok nevyčlenil žiadne prostriedky na pokračovanie prípravy stavby. Na majetkovoprávne vyrovnanie pozemkov a na dopracovanie projektovej dokumentácie je potrebné v tomto roku vynaložiť asi 3,5 milióna korún. Tieto prostriedky môže Generálny investor Bratislavy zadovážiť tak, že ich presunie z iných položiek určených na dopravné stavby.

(juh)

Páčil sa vám článok?