Z Námestia Martina Benku sa stáva parkovisko

7.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Z Námestia Martina Benku sa pomaly stáva parkovisko áut nedisciplinovaných vodičov. Tí si námestie zamieňajú za parkovaciu plochu, pritom garážové boxy pod ním zívajú prázdnotou.

Na parkovanie áut priamo na Námestí Martina Benku sa sťažujú už dlhodobo občania z okolitých domov a aj Bratislavské noviny na tento problém už poukázali v minulosti. Zdá sa, že problém je čoraz vypuklejší, pretože parkujúcich áut je na ploche námestia z roka na rok viac a viac. Pritom asi 145 garážových miest priamo pod námestím je väčšinou prázdnych. Ani mestská polícia, zdá sa, nemá záujem problém riešiť, pretože ak by opakovane nasadzovala nedisciplinovaným vodičom papuče, zrejme by si od porušovania predpisov odvykli.

Mestská polícia má s nedovoleným parkovaním na ploche námestia problémy. Podľa veliteľa staromestskej stanice mestskej polície Jozefa Hitku k prevádzkam je vybudovaná riadna nájazdová rampa a vozidlám žiadne dopravné značenie nebráni v tom, aby sa tam dostali. Vzhľadom na to ani policajtipodľa jeho slov nemôžu nijako zasahovať, ani len dať papuču. Smerom od Záhradníckej a Krížnej ulice by tu bolo treba osadiť tabule zakazujúce vjazd. Toľko stanovisko mestskej polície.

Ako sme sa však presvedčili priamo na námestí, situácia je trochu iná, ako uvádza veliteľ mestskej polície v Starom Meste. Nájazdovou rampou, ktorú spomína J. Hitka, je podľa všetkého bezbariérový priechod pre chodcov, ktorým autá na chodník parku vchádzajú. Ak veliteľovi mestskej polície v Starom Meste takýto priestupok na zakročenie proti arogantným vodičom nestačí, nemá na svojom mieste čo hľadať. Nečinnosti staromestskej polície pod jeho vedením by sa však nemali ďalej prizerať ani jeho nadriadení - náčelníčka mestskej polície Zuzana Zajacová či primátor Andrej Ďurkovský.

Námestie Martina Benku spravuje magistrát hlavného mesta a treba povedať otvorene, že správu tohto verejného priestranstva mestská samospráva nezvláda. Pritom na zabránenie vjazdu na námestie by stačilo osadiť na priechod pre chodcov zábrany v podobe biskupských klobúkov či železných stĺpikov.

Problém teda nie je len v osadení dopravných značiek. Tie vodičov od parkovania na námestí neodradia. Nakoniec, presviedčame sa o tom dennodenne na bratislavských chodníkoch, ktoré sú plné parkujúcich áut. A za to nesie zodpovednosť nielen veliteľ mestskej polície v Starom Meste a náčelníčka bratislavskej mestskej polície Zuzana Zajacová, ako aj samosprávy hlavného mesta a mestských častí.

O potrebe osadenia dopravných značiek na Námestí Martina Benku vedia kompetentní už niekoľko rokov, no nič sa v tomto smere neudialo. Aj keď polícia argumentuje tým, že o vyznačenie dopravného režimu sa musí postarať správca, prípadne vlastník priestoru, je čudné, že parkovanie na priestranstve námestia nie je možné postihovať. Ak by to bolo tak, autá by mohli pokojne beztrestne parkovať napríklad aj v Medickej záhrade či Grassalkovichovej záhrade. Obyvatelia a návštevníci Námestia Martina Benku očakávajú, že osadenie potrebných dopravných značiek a prísne sankcionovanie konečne vyrieši tento vlečúci sa problém.

(rob, mil)
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?