Reguly parkovania v centre mesta sa modernizujú

7.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské Staré Mesto je zrejme jediná obec na Slovensku, ktorá má systém platieb za parkovanie v súlade so zákonom. Neznamená to však, že by tento systém bol aj v súlade s duchom času.

Preto ho miestna samospráva inovuje. Ako hovorí starosta Andrej Petrek (SDKÚ-DS), vo všetkých európskych mestách sa parkovanie reguluje spoplatnením, zároveň však pripomína, že naše zákony by sa mali nechať inšpirovať legislatívou od západných susedov - z Česka. Okrem vzájomnej zrozumiteľnosti by to naše pravidlá posunulo na kvalitatívne vyšší stupienok. Zastupiteľstvo mestskej časti však nečakalo na nový zákon a snaží sa zdokonaľovať pravidlá v rámci toho, čo existuje.

Vodiči i obyvatelia zóny s dopravným obmedzením si teda budú zvyknúť na nové pravidlá, o ktorých budú poslanci rokovať už v utorok 12. februára 2008. Jedným z motívov inovácie je prechod na mobilparking, čo je úloha veľmi naliehavá, pretože ide aj o peniaze, ktoré Staré Mesto dostalo na tento projekt z európskych zdrojov. Prostredníctvom mobilu a zakúpením kreditu na parkovanie bude možné predbežne parkovať podobne, ako pri platbe parkovania stieracou kartou.

V súvislosti s tým sa navrhuje zrušiť v zóne státie vozidiel na parkoviskách na okraji cesty označené len zvislou dopravnou značkou bez dodatkovej tabuľky o tom, že ide o parkovisko spoplatnené. Mení sa tiež prístup k občanom s trvalým pobytom v pešej zóne - pre budúcnosť sa majú vyhradzovať parkovacie miesta nie na osoby, ale na vozidlá, ktorých držiteľmi sú osoby s trvalým pobytom v pešej zóne.

Závažná je novinka, ktorá sprístupní mesto motoristom v období mimo bežného pracovného času a cez sviatky - nové nariadenie sa chce rázne a nekompromisne vyrovnať s rôznymi stĺpikmi a ohrádkami na rezervovaných parkoviskách. Do konca roku 2009 je každý užívateľ prideleného parkovacieho miesta povinný takéto zariadenie odstrániť. Ak tak nespraví, urobí to na jeho náklady obec.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?