Niektoré zastávky MHD budú ozvučené

7.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

O mimoriadnych udalostiach v mestskej hromadnej doprave a o informovaní cestujúcich v takýchto prípadoch sme sa pozhovárali s riaditeľom rezortu prevádzky a techniky Dopravného podniku Bratislava, a.s., Bronislavom WEIGLOM.

-V prípade mimoriadnych udalosti na električkovej trati, ktorých dôsledkom je prerušenie dopravy (dopravná nehoda, vykoľajenie, roztrhnutie trolejí), majú pracovníci dopravného dispečingu stanovené limity a na základe zistených skutočností o predpokladanej dĺžke prestoja musia zabezpečiť odklon dopravy a náhradnú autobusovú dopravu. Je to asi do 30 minút od nahlásenia mimoriadnej udalosti. Náhradná autobusová doprava sa zabezpečuje v prípadoch, že predpokladaná dĺžka prerušenia električkovej alebo trolejbusovej dopravy bude presahovať 30 minút.

V praxi sa však bežne stáva, že cestujúci čakajú omnoho viac a ani počet náhradných autobusov nepostačuje.

- Žiaľ, pri nedostatku vodičov a vozidiel a z toho vyplývajúcej absencie záložných vozidiel sa náhradná doprava zabezpečuje stiahnutím autobusov z iných liniek. To je opäť terčom kritiky, pretože tie chýbajú na príslušnej linke. Iné dopravné podniky prevádzkujúce dráhovú dopravu majú k dispozícii 15 až 20 záložných vozidiel pre náhradnú autobusovú dopravu. Situácia sa vyrieši, keď bude viac vodičov a postupne obnovíme vozový park.

Nie je podľa vás informovanie cestujúcich v prípadoch mimoriadnych udalostí nedostatočné?

- O vzniknutej mimoriadnej udalosti, náhradnej doprave či náhradných trasách môžeme informovať rádiostanicami všetkých vodičov na linkách. Aj na elektronických informačných tabuliach (Hlavná stanica, Nový most) a prostredníctvom pracovníkov dispečingu.

Pripravujete v tomto smere nejaké zlepšenia alebo novinky?

- Pripravujeme ozvučenie niektorých zastávok MHD v centrálnej oblasti, kde bude okrem iného možnosť z dispečingu dať hovorovú informáciu. Takého informačné systémy sú bežné v európskych mestách. Dúfame, že celý projekt sa neskončí zrušením kvôli vandalizmu.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?