Po šestnástich rokoch opäť pôjde lanovka

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Necelý rok uplynul od chvíle, keď odborníci Slovenskej technickej univerzity v Bratislave vypracovali expertízu o stave základnej konštrukcie sedačkovej lanovky na Kolibu po chvíľu, keď ju odovzdajú verejnosti.

Tá chvíľa nastane v piatok 30. septembra o 10.30, keď ju na Kamzíku slávnostne uvedú do užívania. Po šestnástich rokoch sa tak budú môcť obyvatelia i návštevníci Bratislavy lanovkou dopraviť zo Železnej studničky na Kolibu a naspäť. Zároveň sa dostane do užívania verejnosti aj zrekonštruovaný úsek cesty Brečtanová ulica - Kamzík, na čo finančne prispel aj Bratislavský samosprávny kraj.

Ako nás informoval vedúci oddelenia výstavby a investícií na Miestnom úrade mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Marián Vereš, najväčším problémom bolo zladiť starú technológiu s novou a všetko vykonať tak, aby dielo vyhovovalo nielen slovenským technickým normám, ale predovšetkým normám Európskej únie. Tie totiž mimoriadne bazírujú na bezpečnosti cestujúcich i obsluhujúceho personálu. Overovanie, či sa splnili všetky náležitosti oboch technických noriem, bolo vlastne najdlhšou etapou rekonštrukcie - lanovka bola v podstate stavebne a montážne pripravená do prevádzky už pred viac ako mesiacom. Previerka na štátnom dráhovom úrade, aby mohol vydať licenciu na prevádzku lanovky, bola naozaj dôsledná. Celkové náklady na rekonštrukciu predstavujú 31 miliónov korún, ktoré išli z rozpočtu mestskej časti Bratislava - Nové Mesto.

Lanovka na trase dlhej 1044 metrov prekonáva výškový rozdiel 184 metrov, jej dopravná kapacita je 540 osôb za hodinu. Očakáva sa, že v prevádzke bude denne od 9.00 do 16.00 - podľa záujmu a ten sa má overiť v prvých týždňoch prevádzky. Lístok bude stáť 60 korún, obojsmerný 90 korún.

Páčil sa vám článok?