Riadenie križovatiek v meste je už modernejšie

6.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

V hlavnom meste je v súčasnosti 121 križovatiek riadených automatizovaným systémom riadenia mestskej cestnej dopravy. Na 135 križovatkách sú v súčasnosti osadené semafory.

S automatizovaným systémom riadenia križovatiek súvisí aj kamerové (televízne) monitorovanie križovatiek. Mesto začalo v rokoch 2006 a 2007 s obnovou televízneho „dohľadu“. Projekt umožňuje zabezpečiť aktuálne informácie o dopravnej situácii na komunikáciách a o stave dopravy na vybraných križovatkách v rámci riadiaceho systému dopravy. V tomto období bolo daných do prevádzky 24 kamier a tento rok budú križovatky doplnené o ďalšie štyri kamery. Náklady na tvorbu televízneho dohľadu z mestských peňazí sú doteraz vo výške 73 miliónov korún.

V roku 2007 bol systém prepojený s centrálnym dispečingom Národnej diaľničnej spoločnosti, čím sa sprístupnilo monitorovanie aj diaľničného obchvatu v celom úseku od Zlatých pieskov po Lamač vrátane Prístavného mosta, Mosta Apollo a tunela Sitina.

Riadiaci systém dopravy pre Bratislavu kúpilo mesto od firmy SIEMENS, a.s., na základe výsledkov medzinárodnej verejnej súťaže a zmluvy. Systém spustili začiatkom roka 1994 a prevádzkuje ho Krajský dopravný inšpektorát policajného zboru v Bratislave. Doteraz riadil počítač 31 križovatiek, v roku 2000 bola urobená obnova výpočtového systému, najmä pre nevyhnutnú výmenu diskových pamätí.

Aj keď je dopravný riadiaci počítač v súčasnosti plne funkčný, jeho architektúra a technické prostriedky vrátane operačného systému sú fyzicky a morálne zastarané. Nový riadiaci dopravný počítač SITRAFFIC SCALA (ukončenie vývoja v roku 2006) plne nahradí doterajší systém a umožní skvalitnenie riadiaceho procesu dopravy. Súčasne bude systém doplnený na riadenie plánovanej kapacity, teda asi 120 križovatiek v širšom centre mesta. Policajný dispečer má v súčasnosti k dispozícii 24 obrazoviek na monitorovanie situácie na križovatkách.

(rob)
FOTO - Robo Lattacher

Páčil sa vám článok?