Na zaťaženú križovatku ide 65 miliónov

5.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci mestského zastupiteľstva vo štvrtok 31. januára opäť rokovali o kúpe ďalších pozemkov potrebných na pokračovanie rekonštrukcie križovatky Hradská - Ráztočná - Podunajská - Dvojkrížna.

Táto križovatka je jednou z najnehodovejších v druhom bratislavskom okrese a najmä v ranných a popoludňajších špičkách je mimoriadne dopravne zaťažená. Jej úpravu považuje vedenie mesta za takú naliehavú, že táto stavba bola zaradená medzi vybrané investičné projekty mesta Bratislava na roky 2007 - 2010.

Časť pozemkov už bola vykúpená, stavba je už rozostavaná, analýza však ukázala, že je potrebné vykúpiť aj ďalšie parcely. Doteraz boli schválené výkupy pozemkov za vyše 1,3 milióna korún, je potrebné vykúpiť aj ďalšie s výmerou vyše 4300 štvorcových metrov za vyše 10,4 milióna korún. Celkové náklady na majetkovoprávne usporiadanie pozemkov pre túto stavbu potom dosiahnu bezmála 11,8 milióna korún.

V zmysle zákona o verejnom obstarávaní už bola uzatvorená zmluva o dielo na stavebné práce v objeme približne 51 miliónov korún. To spolu s ďalšími výdavkami, ako sú projekty, posudky a podobne, predstavuje sumu približne 65 miliónov korún. Vysvitlo, že na rok 2008 nie je táto stavba dostatočne finančne zabezpečená.

V rozpočte mesta na tento rok bolo pre túto stavbu schválených 40 miliónov. Vzhľadom na naliehavosť dopravného problému a skutočnosť, že ide o už rozostavanú stavbu, poslanci rozhodli o vykúpení spomenutých pozemkov s tým, že následne bude upravený rozpočet mesta na rok 2008.

(juh)

Páčil sa vám článok?