Rozšírenie nábrežia je ukončené

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Minulý týždeň sa definitívne ukončili stavebné práce na rozšírení komunikácie na Nábreží arm. gen. Ludvíka Svobodu o jeden jazdný pruh v úseku od tunela po Nový most.

Ukončená stavba výrazne zlepší plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky a pre tisíce motoristov, ktorí po tejto dôležitej komunikácii denne cestujú do centra mesta zo západných mestských častí, najmä z Karlovej Vsi, Dúbravky či Devínskej Novej Vsi. S rekonštrukciou takmer 600 metrov dlhého úseku, ktorý sa na úrovni od tunela po Nový most zužoval do jediného jazdného pruhu, sa začalo 12. mája. Bratislavská vodárenská spoločnosť v celej dĺžke vymenila vodovodné potrubie, v ďalšej fáze bola spevnená vozovka, vymenená spodná časť komunikácie, do novej polohy boli preložené trakčné stožiare a stožiare verejného osvetlenia a vybudovala sa nová vozovka rozšírená na dva jazdné pruhy. Bratislavský primátor Andrej Ďurkovský ocenil, že stavba bola odovzdaná do užívania o týždeň skôr, ako bolo v pláne.

Vodiči môžu využívať stavbu od 26. augusta, keď sa skončila tretia etapa výstavby a doprava bola vrátená na pôvodné miesto. Od spomenutého dňa sa zároveň skončila obchádzka po Žižkovej ulici v smere do Karlovej Vsi.

Stavbu realizovala spoločnosť Strabag, ktorá bola víťazom verejného obstarávania. Náklady na realizáciu prvej fázy stavby – rozšírenia úseku medzi tunelom a Novým mostom o jeden jazdný pruh v smere do centra – boli len 19,4 milióna korún namiesto pôvodne plánovaným 28,8 milióna. Úspora vznikla v dôsledku skrátenia úseku, pretože jeho zostávajúcu časť zabezpečí súkromný investor, ktorý investuje na území medzi vozovkou a Dunajom od PKO po tunel a potrebuje tu úpravy dopravného riešenia.

Finančné prostriedky na rekonštrukciu sú z úverových zdrojov, ktoré mesto získalo na sklonku minulého roku od Dexia banky Slovensko. V druhej etape počas leta budúceho roku bude obdobným spôsobom zrekonštruovaný aj opačný smer z centra do Karlovej Vsi.

Páčil sa vám článok?