Petržalský úsek diaľnice D1 dokončujú, otvoriť by ho mali už v decembri

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Diaľničný úsek Viedenská cesta – Prístavný most situovaný uprostred Einsteinovej ulice budú môcť motoristi využívať s niekoľkomesačným predstihom - asi už od polovice decembra.

Informoval nás o tom Peter Gandl z Národnej diaľničnej spoločnosti, podľa ktorého sa pôvodný termín, ktorým bol jún 2006, podarilo skrátiť vďaka úspešnému plneniu harmonogramu prác. „Skrátenie sa podarilo dosiahnuť zásluhou maximálneho nasadenia kapacít“, povedal nám. „Na stavbe sa pracovalo sedem dní v týždni až do večerných hodín, pričom sa rešpektoval nočný pokoj a v noci sa vykonávali len menej hlučné činnosti.“

Je predpoklad, že stavebné práce na všetkých objektoch potrebných na dokončenie celej stavby budú ukončené v novembri. Národná diaľničná spoločnosť s predstihom požiada o kolaudačné konanie hlavného diaľničného objektu i ostatných objektov, čo umožní odovzdanie diaľnice do prevádzky s predstihom. Presný termín odovzdania závisí od priebehu kolaudačného konania. Po získaní všetkých potrebných dokladov bude možné zvolať ústne pojednávanie a potom stavebný úrad môže vydať kolaudačné rozhodnutie. Potom ešte nasleduje 15-dňová lehota, počas ktorej sa účastníci konania môžu odvolať.

V súčasnosti sú už živičné vrstvy vozovky z obaľovaného kameniva urobené po celej dĺžke trasy, dokončené sú takisto aj telesá zárubných múrov. V týchto dňoch sa pracuje na dokončení protihlukových stien z oboch strán diaľničného úseku. Sanácia hlavného kanalizačného zberača je už spravená, s čím súvisí aj dobudovanie odvodnenia vozovky diaľnice uličnými vpustmi. V hlavnej trase je vybudovaný kábelovod. Vybudovaná je stavebná časť čerpacích studní, v súčasnosti tu osadzujú technológiu. Cieľom týchto studní je zabezpečiť potrebné zníženie hladiny podzemných vôd. Pokračujú aj práce na moste na D1 nad Košickou ulicou a moste na vetve D križovatky Dolnozemská.

Dobudovaním tohto diaľničného úseku vznikne prepojenie prevádzkovaných úsekov D1 a ucelený diaľničný ťah od štátnej hranice s Rakúskom a Maďarskom po diaľnicu na Trenčín, Žilinu, Prešov, Košice a štátnu hranicu s Ukrajinou. Keď sa dostavia aj diaľničný úsek D2 Lamačská cesta - Staré grunty, vznikne kompletný diaľničný obchvat mesta Bratislavy. Hlavným významom diaľničného úseku Viedenská cesta – Prístavný most je prevzatie tranzitnej dopravy prechádzajúcej cez mesto a odľahčiť dopravné zaťaženie v prieťahu mestom, čím sa zlepší životné prostredie.

Páčil sa vám článok?