Odťah áut je legálny, súvislosti však ukáže čas

31.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Spoločnosť Aster, ktorá vykonáva v meste odťahovaciu službu paralelne s odťahovacou partiou Dopravného podniku Bratislavy (DPB), konkuruje legálne.

Čo to bude znamenať pre parkovanie v centre mesta, nám odpovedal Karol Pancza z Miestneho úradu mestskej časti Staré Mesto: „Neznamená to nič, obec bude pokračovať vo svojej parkovacej politike podľa plánu“.

Spoločnosť Aster nám odmietla k veci zaujať stanovisko s poukázaním na naše publikovanie o problematike v uplynulých troch rokoch. V tom čase bol aktuálny a platný rozsudok senátu Najvyššieho súdu SR, ktorý konštatoval, že spoločnosti na odťahovanie vozidiel môže ako stopercentné dcérske spoločnosti zriaďovať len obec a že táto právomoc nie je delegovateľná.

Spoločnosť Aster sa v rámci zákona pokúsila na Najvyššom súde SR o zvrátenie rozsudku, čo sa jej podarilo, ale - pred iným senátom. Túto dilemu napokon vyriešil Ústavný súd SR jednoznačne a Aster naďalej pôsobí v tomto smere legálne.

V súčasnosti teda odťahujú zle zaparkované vozidlá dve spoločnosti. Pre Staré Mesto Aster, pre magistrát Dopravný podnik Bratislava (DPB) Aster za odtiahnutie inkasuje 2700 Sk, DPB 2800 korún. Aster vlani odtiahol 4236 vozidiel, DPB 4588 áut.

(gub)

Páčil sa vám článok?