Tunel bude uzatvorený asi štyri mesiace

31.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Električkový tunel pod Bratislavským hradom by mal byť v rámci plánovanej rekonštrukcie na jeseň tohto roku uzatvorený pravdepodobne štyri mesiace. Na jeho obnovuje je zatiaľ vyčlenených 120 miliónov z mestských peňazí.

Dopravný podnik disponuje odborným odhadom nákladov, ktoré sú vo výške 226 miliónov korún. Chýbajúcich približne 100 miliónov korún by mohol mestský dopravca získať po prípadnej dohode s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou (BVS), ktorá prevádzkuje vodovodné potrubie prechádzajúce cez tunel. Práve ona by mohla participovať na potrebných opravách. Vodárenská spoločnosť potvrdila, že rokovania o spolupráci na rekonštrukcii tunela existujú. Ďalšou možnosťou získania zvyšných peňazí je nový mestský rozpočet na rok 2009, ak by sa práce robili na prelome rokov.

Podľa predstaviteľov Dopravného podniku Bratislava, a.s., rekonštrukciu nie je možné odkladať. Posudok na tunel robil Dopravoprojekt v roku 2001 a už vtedy sa konštatovalo, že jeho stav je vážny. Dopravca nechce uzatvorenie tunela zbytočne predlžovať, štyri mesiace by pravdepodobne mali stačiť. V tuneli sa robí denný monitoring, električky majú zníženú prepravnú rýchlosť, ktorú chce spoločnosť ešte spomaliť.

Bratislavský dopravca má spracovanú koncepciu bezpečnosti tunela. Ide nielen o technické, ale aj bezpečnostné aspekty. Okrem nových elektrických zariadení, električkových koľajísk a inžinierskych sietí sa ráta aj s vybudovaním moderného kamerového systému, ktorý bude monitorovať a regulovať pohyb v tuneli. Ráta sa aj s osadením ďalších bezpečnostných prvkov a s opravou osvetlenia. V tuneli sa totiž už dlhé mesiace nesvieti, pretože osvetlenie vlhne. Jeho oprava by si vyžiadala štyri milióny korún. V najbližších dňoch by sa mal v tuneli uskutočniť aj geoarcheologický prieskum, po ktorom budú známe aktuálne hydrogeologické pomery.

O potrebe celkovej rekonštrukcie tunela hovorí vedenie DPB, a.s., zhruba od druhej polovice minulého roku. V súčasnosti nie je regulovaný vstup do tunela a neexistuje ani spomínaný kamerový systém, ktorý by reguláciu umožnil.

(rob)

Páčil sa vám článok?