Začiatkom februára budú testovať kĺbový Mercedes

31.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Začiatkom februára bude dopravný podnik testovať jeden z najväčších kĺbových autobusov na svete. Ide o veľkopriestorový autobus Mercedes CapaCity, ktorý je špeciálne vyvinutý pre linky s mimoriadne vysokým počtom pasažierov.

Kĺbový autobus bude dopravca testovať na bratislavských uliciach počas februára. Vozidlo skúšajú vo viacerých krajinách, k nám prichádza po testovaní v Nórsku. Mestský linkový autobus Mercedes CapaCity má dĺžku dvadsať metrov a je o dva metre dlhší, ako sú štandardné veľkokapacitné autobusy. Má dieselovú technológiu SCR Euro 4, automatickú prevodovku s retardérom. Dokáže prepraviť do 193 osôb, z toho miest na sedenie má 37.

Testovanie rôznych typov autobusov je v rámci dopravných podnikov bežné. Napríklad začiatkom deväťdesiatych rokov testoval DPB, a.s., autobus TAM 260 A 180 M a TAM 272 slovinskej výroby. Neskôr bol skúšaný autobus Neoplan N4014 NF, ale aj Karosy či Renault Citybus 12M. Po roku 2000 sa v Bratislave testoval napríklad poľský nízkopodlažný autobus Solaris Urbino. Testovanie nesúvisí s očakávaným tendrom na nové kĺbové autobusy.

Dopravný podnik sa v roku 2008 zameral na obnovu vozového parku a prioritou je nákup veľkokapacitných kĺbových autobusov. Na ne bude vyhlásená verejná súťaž, do ktorej sa môžu prihlásiť rôzni výrobcovia, ktorí produkujú aj mestské linkové autobusy.         (rob)

Toto je pozemný airbus s kapacitou dvesto pasažierov. Či sa pri tejto dĺžke nezlomí na bratislavských cestách, budú dopraváci testovať vo februári.
FOTO - Daimler AG

Páčil sa vám článok?