Námestím SNP sa preháňajú drzí vodiči

25.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Dodržiavanie pravidiel cestnej premávky mnohým vodičom veľa nehovorí. Značku zákaz vjazdu porušuje dennodenne množstvo majiteľov súkromných i firemných áut v spodnej časti Námestia SNP.

Od leta 2006 je Námestie SNP neprejazdné a je z neho vylúčená tranzitná doprava. V smere z Hodžovho námestia je označené ako slepá ulica a pri Manderláku vozidlá nemôžu odbočovať vľavo ani vpravo. Tesne pod kedysi najvyššou budovou mesta sú preto ako zábrany rozostavané staré betónové kvetináče. Električky premávajú po celom námestí a práve ich dráha je mnohými vodičmi zneužívaná na prejazd v smere na ulice Špitálska a Štúrova, ale aj opačne, na námestie.

Značky zakazujúce vjazd sú na spodnej časti námestia viditeľne osadené. Platia pre všetkých okrem MHD, taxislužby a dopravnej obsluhy v obmedzenom čase. Značka zákaz odbočovania vpravo na námestie je aj na Špitálskej ulici. Napriek tomu sa tu denne preháňajú, predpisy porušujú a cestu si skracujú autá rôznych servisných služieb, Slovenskej pošty, sanitky bez zapnutého zvukového a svetelného znamenia, autá údržby, bezpečnostných služieb, súkromné vozidlá cudzincov, ale aj domácich - Bratislavčanov.

Mnohí akoby nechápali, prečo sú pod Manderlom zábrany a predierajú sa pomedzi chodcov na zebre a električkou, von z námestia. Neraz ohrozujú nič netušiacich ľudí, ale komplikácie v premávke pripravujú aj pri nelegálnom odbočovaní na križovatke Námestia SNP so Špitálskou ulicou.

Činnosť mestskej a štátnej polície je na tomto mieste nedostatočná. Ak by nedisciplinovaných vodičov policajti pravidelne pokutovali, po Bratislave by sa ihneď rozchýrilo, že cez tento priestor sa jazdiť neoplatí, pretože väčšinou tam stoja a pokutujú... Aspoň domáci by si dali pozor.

Vyjadrenie štátnej polície je však strohé: „Dodržiavanie dopravného značenia v uvedenom úseku bratislavskí policajti kontrolujú v rámci bežného i zvýšeného výkonu služby, v kontrolách budú i naďalej pokračovať.“ Mestská polícia zasa tvrdí: „Problematike porušovania dopravných predpisov v dolnej časti Námestia SNP sa príslušníci mestskej polície v rámci výkonu služby pravidelne venujú. Už dlhodobo Námestie SNP patrí v rámci týždňovej štatistiky k najpriestupkovejšiemu miestu hlavného mesta.“

Magistrát je s organizáciou dopravy na námestí spokojný. Tvrdí, že podľa dopravného prieskumu po piatich priechodoch na Námestí SNP prejde cez špičkovú hodinu až 7500 ľudí. Jeho zaslepenie znížilo počet motorových vozidiel asi o 60 % (tranzitujúce vozidlá). Táto úprava dopravného režimu vrátane rekonštrukcie Župného a Hurbanovho námestia a Obchodnej ulice pomohla humanizácii tohto priestoru centra mesta a bezpečnosti chodcov. Problém nedodržiavania dopravných predpisov vnímame, upozorňujeme naň políciu, ktorá v tejto veci môže konať, tvrdí magistrát.

(rob)

Námestie SNP je od leta 2006 pre individuálnu dopravu neprejazdné. Napriek tomu mnohí vodiči drzo ignorujú zákaz vjazdu v dolnej časti námestia a ohrozujú tak chodcov.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?