Prvá etapa BID sa začne predbežne v decembri

24.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Začiatok prvej etapy projektu Bratislavská integrovaná doprava sa presúva z marca predbežne na december tohto roka, vtedy sa súčasne mení grafikon železničnej a autobusovej dopravy.

Dôvodmi zmeny termínu sú podrobnejšie prerokovanie plánu dopravnej obsluhy územia, príprava spoločnej prepravnej tarify a prechod na euro, povedal konateľ Bratislavskej integrovanej dopravy (BID), s.r.o., Peter Klučka.

O dopravnej obsluhe bratislavského regiónu budú rokovať Dopravný podnik Bratislava (DPB), Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a autobusový dopravca Slovak Lines (SL). "Prepravnú tarifu by sme mali schváliť v apríli, až potom môžeme vypracovať jednotný dopravný plán regiónu. V ňom združíme dopravné plány DPB, ZSSK a SL," vysvetlil Klučka.

Základným motívom integrovanej dopravy je zatraktívnenie verejnej dopravy pred individuálnou automobilovou dopravou s dôrazom na využitie kapacít koľajovej dopravy. Cestujúci bude mať jeden cestovný doklad pre týchto troch dopravcov.

Ďalej informoval, že po dohode ZSSk a SL by sa mala začať od júna skúšobná prevázka integrovanej dopravy z Bratislavy smerom na Záhorie. "Na tomto pilotnom projekte si vyskúšame delenie tržieb a rozúčtovanie medzi dopravcami," povedal. Predbežne od marca by malo fungovať autobusové spojenie Bratislavy s obcami Čierna Voda a Chorvátsky Grob, kde je rozsiahla individuálna výstavba.

Klučka ocenil úsilie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a mesta Bratislavy, vďaka ktorému na podarilo získať finančný prísľub z eurofodov na skvalitnenie verejnej dopravy do operačného plánu BSK.

Za tieto peniaze sa nakúpia označovače, predajné automaty, elektronické transparenty a využijú sa tiež na výstavbu prestupných terminálov. V súčasnosti pracuje BSK a Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR na tom, aby sa po splnení podmienok mohli peniaze čerpať už v roku 2008, v programovacom období 2007 až 2013.

Spoločníkmi v BID sú mesto Bratislava s 35 % a BSK so 65 %. Bratislavské mestské zastupiteľstvo, Zastupiteľstvo BSK schválili v apríli 2007 Koncepciu Bratislavskej integrovanej dopravy. DPB, ZSSK, Slovak Lines a Železniče Slovenskej republiky podpísali 25. júna 2007 dohodu o spolupráci v realizácii prvej etapy projektu integrovanej dopravy.

Hovorkyňa BSK Milka Podmajerská dnes pre TASR uviedla, že BSK pokračuje v rokovaniach so SL o výkonoch v autobusovej doprave na rok 2008. Témou rokovaní je objem výkonov vo verejnom záujme a výška úhrady za ne. SL je v rámci BSK najväčším dopravcom v prímestskej doprave so 42 linkami, DPB má jednu linku a spoločnosť DOPRA-VIA, a. s., štyri linky.

(tasr)

Páčil sa vám článok?