Prvý duobus mestu dodajú už vo februári

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Príprava trolejbusovej trate na sídlisku Dlhé diely pokročila: uskutočnilo sa aj výberové konanie na dodávku trolejbusov s pomocným dieselovým pohonom, tzv. duobusov.

Trolejbusová trať na Dlhých dieloch nebude prepojená s ostatnými trolejbusovými traťami v meste, preto nevyhnutným predpokladom na jej vybudovanie je, aby na nej premávali vozidlá schopné premávať aj tam, kde nie sú troleje. Preto dopravný podnik vypísal spomenutú súťaž, v ktorej bola najúspešnejšia plzenská firma Škoda Electric, ktorá v budúcom roku postupne dodá šesť kĺbových nízkopodlažných vozidiel 25Tr. „Pôjde o koncepčne úplne iné vozidlá, aké poznáme z bratislavských ulíc dnes,“ povedal nám Bronislav Weigl, riaditeľ rezortu prevádzky a dopravy Dopravného podniku Bratislava. „V súčasnosti ich však už možno vidieť v niektorých českých mestách, napríklad v Plzni a Zlíne. Pôjde o vozidlá postavené na báze autobusov Irisbus, ktorých výrobcom je Karosa Vysoké Mýto, elektrickú výzbroj dodá spomenutá firma Škoda Electric.“

Prvé vozidlo bude dodané dopravnému podniku do konca februára budúceho roku. Keďže ide o prvé takéto vozidlo na Slovensku, musí prejsť kompletným homologizačným procesom a príslušnými skúškami. Ďalšie duobusy prídu v auguste a premávka na Dlhých dieloch bude spustená v auguste alebo septembri budúceho roku. Prínos by mal spočívať v tom, že trolejbusová doprava je ekologickejšia a do kopcovitého terénu tohto sídliska sa trolejbusy, ktoré zvládnu aj strmé stúpanie, hodia lepšie ako autobusy.

Budúca trolejbusová trať na Dlhých dieloch bude v podstate mierne modifikovanou traťou súčasnej autobusovej linky číslo 33 premávajúcej na trase Molecova - Kuklovská. Trať bude riešená tak, aby bol najmä v ranných špičkách uľahčený prestup na električky na Karloveskej, prestupový bod už nebude na Segnerovej ulici, ktorá je príliš úzka a teda sa na tento účel veľmi nehodí, ale pre Riviére. Uvažuje sa, že počas špičky budú vozidlá zachádzať až k Novému mostu, čo zjednoduší obyvateľom Dlhých dielov cestovanie do centra.

Páčil sa vám článok?