Horel ďalší Solaris, ostatné vozidlá skontrolujú

10.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Minulý piatok popoludní horel ďalší autobus poľskej výroby značky Solaris. Požiar vznikol v autobuse linky 96 na Osuského ulici v smere z mesta na konečnú zastávku.

Požiar zneškodňovali hasiči z dvoch staníc - z Radlinského ulice v Starom Meste a z Čapajevovej ulice v Petržalke, na mieste boli tri vozidlá, z toho dve cisterny. Nikto zo zasahujúcich ani z cestujúcich nebol zranený.

Ako nám povedal predseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava, a.s., Branislav Zahradník, príčina požiaru bude predmetom expertízneho skúmania nezávislou organizáciou, pravdepodobne Kriminalistickým a expertíznym ústavom Policajného zboru. „Z pondelkovej obhliadky vozila za účasti zástupcov poľského výrobcu, ktorí operatívne prišli do Bratislavy, je zrejmé, že požiar nebol v motorovom priestore, z toho dôvodu sa ani neaktivovalo samohasiace zariadenie,“ uviedol B. Zahradník.

„Požiar bol lokalizovaný v spodnej časti vozidla, nehorelo plynové palivo ani motorový priestor. Jeho rozsah bol menší než pri vlaňajšom májovom požiari, škodu odhadujeme na 200-tisíc korún. Po zistení príčiny tohto požiaru bude nariadená kontrola ostatných vozidiel značky Solaris s cieľom overiť bezpečnosť ich prevádzky. Postupujeme podobne ako v minulom roku - teda až po oboznámení s príčinou požiaru nariadime kontrolu komponentu, v ktorom požiar vznikol,“ dodal B. Zahradník. Ako ďalej pripomenul, autobusy sú stále v záruke, čo znamená, že náklady na ich opravu by mal znášať výrobca, resp. poisťovňa, a nie Dopravný podnik Bratislava, a.s.

Pripomeňme, že problémy s autobusmi značky Solaris boli aj v minulom roku. Dňa 26. mája 2007 zachvátil požiar na linke číslo 70 na križovatke Prievozskej a Bajkalskej ulice, nikto pri ňom nebol zranený. Škoda dosiahla šesť miliónov korún. Dopravný podnik Bratislava následne stiahol všetkých 22 autobusov značky Solaris, ktoré premávajú v meste. Rozhodol sa tak na základe výsledkov mimoriadnej kontroly, že v žiadnom z preverovaných vozidiel nefunguje zabezpečovací mechanizmus automatických elektroventilov, ktoré po vypnutí vozidla kľúčom zablokujú prívod plynového paliva do motora.

Solarisy sa vrátili na bratislavské cesty začiatkom septembra minulého roka, do každého z nich dal dopravný podnik inštalovať samohasiace zariadenie.

(juh)

Páčil sa vám článok?