Výber parkovného v centre mesta sa nemení

10.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na výbere parkovného v centre Bratislavy sa novým zákonom o miestnych daniach nič nemení, pretože ho nevyberá samospráva.

Platby za dočasné parkovanie na verejných komunikáciách III. a IV. triedy i niektorých parkoviskách inkasuje Bratislavská parkovacia služba. S touto súkromnou firmou má Miestny úrad Staré Mesto dlhoročnú zmluvu.

Samospráva však s účinnosťou od začiatku tohto roka zmenila výšku dane za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta. Ako zdôvodnila staromestská hovorkyňa Alena Kopřivová, snahou je obmedziť množstvo áut a postupné vylúčenie dopravy z pešej zóny i šetrenie dlažby. Preto nové nariadenie umožňuje vjazd nákladných áut iba do 3,5 tony, do konca minulého roka mohli jazdiť aj päťtonové.

Občania bývajúci v Starom Meste zaplatia za paušálny ročný vjazd autom 3000 oproti vlaňajším 2000 Sk. Právnickým osobám sa zvýšila daň za denný vjazd zo 150 na dvojnásobok a ročný z 25.000 na 30.000 Sk.

Viac, 500 Sk oproti doterajším 150, zaplatia motorizovaní účastníci sobáša či krstu dieťaťa za jednorazový vjazd a môžu vojsť maximálne troma autami. Poplatky pre ťažko zdravotné postihnutých ostávajú nezmenené, jedna Sk za deň alebo za rok 300 Sk.

(tasr)

Páčil sa vám článok?