Poľadovica v meste spôsobila kalamitu

9.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Rozmary počasia a s nimi spojená poľadovica počas uplynulého víkendu dali Bratislavčanom zabrať. Chôdza po vonku sa zmenila na riskantný adrenalínový šport, okamžite nastali problémy s dopravou.

Všetky cesty a ulice, ktoré má v správe mesto, boli aj v najkritickejšom čase, teda v nedeľu ráno predpoludním, zjazdné. Prekérne situácie sa však objavili v kopcovitých terénoch, napríklad na Kramároch a na Dlhých dieloch. Na Kramároch sa nášmu čitateľovi auto po zaparkovaní v kopci napriek zatiahnutej ručnej brzde samovoľne dalo do pohybu, šmýkalo sa dolu svahom a zastavilo sa až na stĺpe verejného osvetlenia. „Tam do neho narazilo iné auto šmýkajúce sa dolu svahom,“ povedal nám.

Problémom sa nevyhla ani mestská hromadná doprava, najmä autobusy a trolejbusy, ktoré sa nemohli dostať do lokalít v kopcovitom teréne. Zamŕzajúce trakčné vedenie a poľadovica spôsobovali problémy a meškanie spojov. V Záhorskej Bystrici kombinácia poľadovice a silného vetra spôsobila, že autobus skončil v priekope. „Nehoda sa zaobišla bez zranení, v autobuse nebol žiadny cestujúci,“ uviedol predseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava, a.s., Branislav Zahradník.

Ešte horšia situácia bola na vedľajších komunikáciách, ktoré spravujú mestské časti, pretože neboli posypané. Rovnako aj mnohé chodníky ostali neošetrené a chodcom pri pohybe po nich pri každom kroku hrozil úraz. Na sídliskách, napríklad v Ružinove, boli chodníky pri domoch síce posypané, ale vzdialenejšie úseky akoby nemali nijakého pána. V pondelok už problémy s poľadovicou, našťastie, poľavili.

Ako informoval meteorológ Pavel Faško, do našej oblasti prúdi teplejší vzduch od západu. Povrch zeme je však studený a vytvárajú sa hmly, pri oblačnosti, aká bola začiatkom týždňa, sa ani cez deň masy vzduchu neprehrejú, a to nahráva vytváraniu poľadovice. „Teplé západné prúdenie bude pokračovať ešte aj koncom tohto týždňa, ale prejaví sa len postupne práve pre studený povrch zeme,“ povedal nám. „Napriek tomu možno cez víkend rátať s príjemnejším počasím, bez poľadovice s teplotami o pár stupňov vyššími, než sme zažívali na prelome prvého a druhého januárového týždňa.“

(juh, gub, r)

 

Bratislava sa v uplynulých dňoch opäť zmenila na jedno veľké klzisko...
FOTO – TASR

Páčil sa vám článok?