Na Šafárikovom námestí zmenili dopravu, Štúrova ulica je čiastočne jednosmerná

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Od minulého týždňa magistrát zmenil organizáciu dopravy na Šafárikovom námestí. Z Dostojevského radu sa už nedá odbočiť na Štúrovu ulicu a autobusy mestskej hromadnej dopravy majú vlastný jazdný pruh.

Ako nás informoval vedúci magistrátneho oddelenia dopravného plánovania a riadenia dopravy Vladimír Mikuš, úprava vstupu do Šafárikovho námestia zo Štúrovej ulice sa vykonala v nadväznosti na novú organizáciu MHD z Petržalky, osobitne jej nosnú linku číslo 95. „Jej mimoriadne hustý špičkový prevádzkový interval tri minúty si vyžaduje zabezpečiť na trase vhodné podmienky na plynulosť jazdy jednotlivých spojov.“ uviedol. „Ako je známe, chronickým problémom v minulosti tu bol výjazd autobusov z nástupnej zastávky na Šafárikovom námestí smerom na preplnenú Štúrovu ulicu a Starý most. Autobusy tu zbierali zdržanie aj vyše dvoch minút, čo by pri uvedenom intervale mohlo vyvolávať zhlukovanie vozidiel tej istej linky. Preto bolo potrebné vytvoriť pre autobusovú MHD samostatný jazdný pruh v úseku od výjazdu zo zastávky až po križovatku. Z priestorových dôvodov sa tento pruh získal uvoľnením protismeru, ktorý slúžil na pravé odbočenie z Dostojevského radu na Štúrovu ulicu s pomerne nízkym dopravným zaťažením. Súčasne bolo toto pravé odbočenie presmerované do trasy Alžbetínskej a Dobrovičovej ulice.“

V. Mikuš dodal, že táto zmena nemá žiadny negatívny vplyv na priepustnosť ostatných vstupov do križovatky, pretože autobusy využívajú tú fázu riadenia, ktorá je určená pre ľavé odbočenie električky z Vajanského nábrežia na Štúrovu ulicu. Počas prvých dní prevádzky v podmienkach novej organizácie dopravy taktiež nezaznamenali žiadny nový kapacitný, resp. bezpečnostný problém vyvolaný zmenou. „Naopak, výrazne boli znížené zdržania autobusov MHD,“ uzavrel vedúci magistrátneho oddelenia dopravného plánovania a riadenia dopravy.

Páčil sa vám článok?