Prioritami sú nové autobusy a dosť vodičov

13.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Rok 2008 by mal byť z hľadiska dopravného podniku najmä v znamení obnovy vozového parku, ktorý by mal priniesť prvé úspory v prevádzke podniku po dlhom čase. Úspory by mali pomôcť pri ďalšom skvalitňovaní MHD.

Podľa predsedu predstavenstva DPB, a.s., Branislava Zahradníka je problém vozového parku začarovaným kruhom, keď sa jazdí na starých vozidlách. Náklady na ich udržanie a prevádzku zaťažujú podnik neúmerne finančne aj personálne. Podľa neho jednou z téz koncepcie dopravného podniku je práve prelomenie začarovaného kruhu nákupom a prevádzkou nových vozidiel. Úspory z toho plynúce bude možné investovať späť do samotnej nosnej mestskej dopravy.

Druhým významným momentom na budúci rok je rozhodnutie o nezvyšovaní cien cestovných lístkov. Podnik však podľa neho musí nájsť vnútorné rezervy aj vzhľadom na nárast cien pohonných látok, elektriny atď., aby odolal tlaku, ktorý spôsobuje inflácia a aby sa neprenášala do zvyšovania cestovného. Zvýšenie by mohlo spôsobiť odlákanie ľudí od využívania MHD, čo si ani v rámci mesta nikto neželá.

Podľa B. Zahradníka chce dopravný podnik v budúcnosti zlepšovať služby napríklad pri dodržiavaní intervalov spojov (okrem nezavinených dôvodov, medzi ktoré napríklad patria dopravné zápchy). To podľa neho bezprostredne súvisí s technickým stavom vozidiel a počtom vodičov v službách DPB, a.s. Príchodom nových vozidiel by sa mala zlepšovať aj situácia, pokiaľ ide o výpadky autobusov kvôli poruchám.

„Veľkú pozornosť budeme venovať aj stabilizácii vodičov v MHD,“ dodal Branislav Zahradník.

(rob)

Páčil sa vám článok?