Dopravný podnik vyhodnotil 83 podnetov

5.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik vyhodnotil v uplynulých dňoch požiadavky mestských častí, ktoré sa týkali nových podnetov a návrhov na zlepšenie mestskej hromadnej dopravy. Zosumarizoval a vyhodnotil osemdesiattri námetov.

Podľa predsedu predstavenstva dopravného podniku Branislava Zahradníka spoločnosť zhodnotila návrhy mestských častí z hľadiska personálnych, technických a finančných nákladov. Ak by dopravný podnik uskutočnil všetky požiadavky mestských častí, ktoré prišli, jednorazovo by to pre podnik znamenalo náklady vo výške takmer 1,2 miliardy korún. Náklady na prevádzku by ďalej stáli ročne 250 miliónov korún a dopravca by potreboval o 108 vozidiel a 197 vodičov viac.

S podrobným vyhodnotením oboznámi dopravca magistrát. Niektoré návrhy je podľa B. Zahradníka možné splniť v rámci vlastných kapacít podniku. Ide napríklad o dodržiavania intervalov alebo zmenu typu vozidiel.

„Spoločným menovateľom je požiadavka na vyššiu prepravnú kapacitu,“ uviedol. Znamená to viac liniek, viac spojov, kratšie intervaly, väčšie vozidlá. Navrhovaný nárast počtu kilometrov, ktoré by na základe požiadaviek museli vozidlá urobiť, je 7 miliónov. Návrhy mestských častí sa týkajú aj premiestnenia zastávok, zlúčenia liniek, či zvýšenie čistoty - kultúry cestovania. Zmeny praktického charakteru môže navrhnúť ktokoľvek z cestujúcich a adresovať ich dopravnému podniku. Ten ich môže v rámci možností riešiť. B. Zahradník dodal, že centrálne zmeny organizácie dopravy majú už vplyv na rozpočet, a preto patria na pôdu mestského zastupiteľstva.

Dopravný podnik v uplynulých mesiacoch vyzval jednotlivé mestské časti, aby zaslali svoje námety a návrhy na zlepšenie fungovania mestskej hromadnej dopravy na ich území. Dopravný podnik sa začal podnetmi zaoberať v októbri, niektoré zmeny sa na návrh mestskej časti Petržalky už udiali.

(rob)
Páčil sa vám článok?