Nové logo DPB má byť známe v januári

27.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Nové logo dopravného podniku má byť známe verejnosti v januári budúceho roku. Definitívne posledné slovo vtedy povie predstavenstvo akciovej spoločnosti, ktoré naňho vypísalo verejnú súťaž.

Z viac ako 400 súťažných návrhov vybrala komisia dopravného podniku do úzkeho finále tri návrhy, z ktorých má vzísť nové logo podniku.

Podľa predsedu predstavenstva dopravného podniku a mestského poslanca Branislava Zahradníka (SDKÚ-DS) najvyšší orgán spoločnosti síce zasadne začiatkom decembra, ale výsledok bude známy až v januári, aby bol čas na jeho zodpovedné právne posúdenie.

K podozreniam verejnosti, že v niektorých prípadoch môže ísť o plagiátorstvo, B. Zahradník povedal, že by nemalo logiku robiť rešerš podobnosti 400 návrhov so zaregistrovanými ochrannými známkami. Je známe, že komisia z nich vybrala tri. „Pokiaľ by sa ukázalo že niektorý z návrhov je problémový z hľadiska originality, tak, samozrejme, nebude môcť byť vybraný ako logo dopravného podniku,“ konštatoval B. Zahradník.

Ihneď po uverejnení troch postupujúcich návrhov sa na internete rozpútala živá diskusia. Čitateľ Daniel Žák nám napísal niekoľko výhrad. Nepáčilo sa mu napríklad, že nebola splnená požiadavka nadväznosti na staré logo, spojitosť s mestom a mestskou hromadnou dopravou. Dodal, že logá mu nápadne pripomínajú znaky dopravných podnikov Prahy, Opavy a Ostravy.

Rovnako sa objavila výhrada, že jedno z troch finálnych log sa podobá na logo Rakúskych železníc ŐBB. „Momentálne sa robí skríning ochranných známok v rámci Slovenska a okolitých krajín, aby sme nemali logo, ktoré by sa nápadne podobalo na iné,“ uviedol B. Zahradník. Pokiaľ ide o kontinuitu súčasného loga s novým, pripomenul, že on sám vyjadril želanie a zámer, že by bolo dobré kontinuitu návrhov, ktoré komisia odporučí, dodržať.

„Tá priama kontinuita tam nie je, ale je to mimo mojej moci,“ uviedol B. Zahradník. Dodal, že konečné slovo má predstavenstvo spoločnosti, ktoré do toho môže ešte vstúpiť.

(rob)

Páčil sa vám článok?