V Novom Meste bude jednosmerná lokalita

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Skúsenosti zo zahraničia i z vlastnej praxe viedli k rozhodnutiu samosprávy mestskej časti Nové Mesto k dôkladnej reorganizácii dopravy v ďalšej oblasti tejto štvrte.

Ide o celý priestor od Istropolisu až po Kutuzovovu ulicu, ohraničený ľavou stranou Vajnorskej a na severe Kukučínovou, v ktorom sa zjednosmernia všetky ulice. Ako uviedol Viliam Slamka z Miestneho úradu Nové Mesto, reorganizácia má poslúžiť vyššej bezpečnosti chodcov, ale aj na zabezpečenie bezproblémovej obsluhy vozidlami OLO, záchrannej lekárskej služby, hasičov i zásobovania. V. Slamka dodal, že podobná úprava sa osvedčila v okolí ulíc Zátišie či Kalinčiakova. Uviedol tiež, že doterajší zmiešaný dopravný režim sa neosvedčil. Príčinou je, že v čase ustanovenia súčasného režimu sa predpokladalo nasýtenie motorovými vozidlami v meste v pomere jedno vozidlo na 3,5 osoby, reálnosť dneška je však pomer jedna ku dvom. Tento vývoj síce spôsobuje problémy v premávke, ale jeho dosah je najdrastickejší v nárokoch na množstvo parkovacích plôch. V. Slamka poukázal tiež na skutočnosť, že je nepomer medzi množstvom novobudovaných odstavných a parkovacích miest a zdrojmi a cieľmi motorovej dopravy. Nové parkovacie miesta vznikajú aj na úkor zelene. Vo štvrti pribudli nákupné centrá, tenisové centrum, väčšie či menšie firmy i obytné domy, väčšinou sa však vybudovali s menším počtom miest na státie, než je počet pribúdajúcich áut.

„Do konca septembra 2005 bude spracovaná projektová dokumentácia, do konca roku potom chce mestská časť zjednosmerniť uvedenú lokalitu minimálne v rozsahu zvislého dopravného značenia,“ hovorí V. Slamka.

Páčil sa vám článok?