Na uliciach je viac výtlkov ako obvykle

24.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavskí motoristi hromžia: na uliciach sa objavilo viac výtlkov ako v minulých rokoch a jazda po meste, vrátane frekventovaných hlavných ťahov, sa stáva doslova rizikom.

„Ako oddelenie cestného hospodárstva magistrátu zabezpečujeme v zimnom období opravu výtlkov,“ uviedla vedúca oddelenia Eva Uhliariková. „Výtlky vznikajú jednak v dôsledku teplotných výkyvov, jednak preto, že frekvencia údržby asfaltových povrchov nie je dostatočná. Tohtoročná zima je skutočne špecifická, jej priebeh je extrémny v tom smere, že často dochádza k striedaniu teplôt z plusových hodnôt do mínusových a naopak. S opravovaním výtlkov sme v tomto roku začali už druhého januára, teda hneď v prvý pracovný deň. Máme na to technológiu, ktorá nám umožňuje tieto havarijné stavy dočasne odstrániť. Nebezpečné lokálne poruchy naši pracovníci najprv ošetria špeciálnym spojovacím náterom a potom zalejú asfaltovou zmesou. Táto metóda sa dá využiť aj pri teplotách pod nulou a výskyt porúch sa nám darí postupne eliminovať. Občania si iste všimli, že niektoré z výtlkov už zmizli, no objavili sa však ďalšie, a to aj na takých miestach, kde sme to nečakali.“

Podľa E. Uhliarikovej od začiatku tohto roka nepretržite pracujú na cestách dve súpravy, ktoré zatiaľ opravili okolo 300 výtlkov. Ich činnosť sa zamerala najmä na hlavné cestné ťahy, akými sú Račianska, Vajnorská, Odborárska, Pražská, Brnianska, Dunajská a Mýtna ulica, Šafárikovo námestie, križovatka Patrónka - Mlynská dolina, ako aj Trnavská, Rožňavská ulica, ulica Svornosti, Einsteinova, Dolnozemská a Viedenská cesta. „Samozrejme, opravujú sa aj iné ulice, ak sa na nich vyskytnú závažné lokálne poruchy,“ uviedla.

Podľa jej slov výtlky vznikajú aj v letnom období. Keďže vtedy nebývajú mínusové teploty ani v noci, je možné použiť technológiu JET PACHER, pri použití ktorej opravený úsek vydrží v dobrom stave aj viac ako rok. Vlani bolo opravených asi 5000 výtlkov, čo si vyžiadalo náklady vo výške asi 4,5 milióna korún.

(ver)

Bratislavskí vodiči musia byť veľmi pozorní. Číhajú na nich aj takéto „prekvapenia“.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?