Poslanci zmenili rozhodnutie, vjazd do garáží Carltonu bude na Mostovej ulici

18.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci mestského zastupiteľstva zmenili svoje rozhodnutie a schválili uznesenie, z ktorého vyplýva, že nový vjazd do podzemných garáží bude na Mostovej ulici. Mesto sa tým vyhlo možným problémom.

Pripomeňme, že požiadavka na vybudovanie nového vjazdu do garáží vznikla na popud veľvyslanectva USA po teroristických útokoch v roku 2001. Americká ambasáda v rámci vytvorenia bezpečnostnej zóny v okolí svojho sídla na Hviezdoslavovom námestí požadovala premiestnenie existujúceho vjazdu do garáží z Paulinyho ulice ďalej od budovy veľvyslanectva.

Majiteľ hotela  Carlton, spoločnosť Bratcarl, nedal vypracovať projekt, ktorý rátal s umiestnením nového vjazdu do garáží z Mostovej ulice, po ktorej by v dôsledku zmenenej organizácie dopravy nepremávali len električky, ale aj autá. Prípravy na výstavbu boli v plnom prúde a bola vydaná aj časť stavebných povolení - podľa pôvodných predpokladov sa mala začať už 15. apríla. Súčasne sa mala začať aj rekonštrukcia trate električiek na Mostovej ulici. Práce mali byť ukončené do začiatku septembra a za nedodržanie termínu hrozil Bratcarlu finančný postih.

Všetko sa zmenilo 6. marca, keď mestské zastupiteľstvo odhlasovalo uznesenie, ktorým zaviazalo primátora Andreja Ďurkovského, aby s firmou Bratcarl, americkou ambasádou a mestskou časťou Bratislava - Staré Mesto rokoval o zmene riešenia tak, aby obojstranné vyústenie vjazdu a výjazdu bolo na Jesenského ulici. Poslancom prekážala najmä spomenutá zmena organizácie dopravy, ktorá je v rozpore s predstavami, že Mostová ulica bude pokračovaním pešej zóny.

Po sérii rokovaní sa ukázalo, že ak by sa presadila táto zmena, musel by byť vypracovaný nový projekt, výstavba by sa oneskorila a spoločnosti Bratcarl a následne aj mestu by vznikli značné škody. Americká strana na premiestnení vjazdu do garáží trvá, súhlasila iba s odkladom termínu jeho realizácie o dva mesiace, teda do 1. novembra. Preto sa 27. marca na mestskom zastupiteľstve o probléme rokovalo opäť.

Po rušnej výmene názorov napokon poslanci odhlasovali návrh na zmenu svojho uznesenia spred troch týždňov, ktorý predložil námestník primátora Karol Kolada. Zohľadnili najmä fakt, že nedodržanie dohodnutého termínu výstavby nového vjazdu do garáží by znamenalo pre mesto neplánované náklady na pokuty a penále vo výške asi 80 miliónov korún. Nové uznesenie teda vracia situáciu tam, kde bola pred 6. marcom - vjazd by mal byť vybudovaný predsa len na Mostovej ulici. Pôvodný vjazd z Paulinyho ulice ostane zachovaný, iba sa v ňom umiestnia zábrany znemožňujúce prejazd vozidiel, a keď sa raz veľvyslanectvo USA presťahuje na iné miesto, prevádzku v ňom bude možné opäť obnoviť.

Riešenie vjazdu z Mostovej ulice prekáža Slovenskej filharmónii, ktorá sídli v Redute. Počas koncertov rušivo pôsobia prechádzajúce električky a sú obavy, že ak pribudnú ešte aj autá, situácia sa ešte zhorší.

(juh)

Páčil sa vám článok?