Riešenie prestupovania je stále otvorené

16.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Zložité a často nebezpečné prebehovanie cestujúcich cez frekventovanú križovatku Karloveská - Molecova kvôli prestupovaniu má byť onedlho minulosťou. Dopravný podnik totiž plánuje presunúť miesta súčasných zastávok.

Po novom by mali cestujúci prejsť len cez jeden priechod pre chodcov z električky pred školu na Karloveskej ulici. Tu má byť nástupisko i výstupisko trolejbusu s pomocným dieselovým motorom číslo 33. Duobus sa po nastúpení cestujúcich na Riviére otočí a pôjde smerom cez Molecovu na Dlhé diely.

Ďalším z dôvodov na zmenu v organizácii mestskej hromadnej dopravy na Riviére je aj plánované vybudovanie trolejového trakčného vedenia. Má sa ním dosiahnuť zníženie, alebo aj vylúčenie poruchovosti trolejbusov s pomocným dieselovým motorom. V súčasnosti sa totiž tzv. duobusom, ktoré musia na krátky úsek prepnúť na motorový pohon, kazia štartéry. Treťou výhodou zmeny má byť vznik preferenčného jazdného pruhu pre autobusy v smere z Molecovej na Karloveskú ulicu. Vznikli by tu tri pruhy v smere do mesta a jeden v smerom na Dlhé diely z Karloveskej ulice.

Aj kvôli tomu chce dopravný podnik presunúť zastávku, ktorá je v súčasnosti pred kultúrnym strediskom. Spoločnosť uvažovala, že ju posunie vyššie o 150 metrov k ulici Ladislava Sáru. Podľa generálneho riaditeľa dopravného podniku Róberta Kadnára novou možnosťou je presunúť zastávku k novovzniknutej predajni LIDL tak, aby autobus vychádzal z križovatky od jestvujúcej benzínovej pumpy. Je to podľa neho zatiaľ len v štádiu rokovania so spomínanou sieťou veľkoobchodu s potravinami.

Podľa predsedu predstavenstva dopravného podniku Branislava Zahradníka nie je zatiaľ zrejmé, či by bol k veľkopredajni vytvorený odbočovací jazdný pruh a či by bolo vôbec dostatok priestoru na vytvorenie zastávky MHD. Ak by to bolo možné, mohla by podľa neho znášať náklady súkromná spoločnosť, ktorá by mala z toho výhodu priameho dopravného prepojenia.

(rob)
Páčil sa vám článok?