Od pondelka budeme jazdiť po diaľnici až do Viedne

15.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Z hľadiska slovenských prepravcov je to najdôležitejší úsek diaľnice, ktorý vybudovali v Rakúsku - je priamym diaľničným pripojením na európsku sieť diaľnic.

Tento najkratší diaľničný úsek odovzdajú do plnej prevádzky v pondelok 19. novembra, vodičov treba upozorniť, že v utorok 20. novembra treba rátať s tým, že v ten deň ju rakúske orgány budú slávnostne otvárať.

Diaľnica sa nazýva A6, Nordost Autobahn, dlhá je čosi vyše 22 kilometrov a má len štyri výjazdy. Začína sa na hraničnom priechode Jarovce - Kittsee, kde nadväzuje na naše trasy D2 z Kútov a D1 od Žiliny. Neďaleko Parndorfu sa napája na diaľnicu Viedeň - Budapešť.

Budovali ju dva roky a vedie mimoriadne náročným záplavovým terénom rieky Leitha, kde mali stavbári veľmi obmedzené možnosti. Vedie totiž cez prírodné rezervácie s mimoriadne vzácnou faunou i flórou, a tak na jej úseku vybudovali pre motoristov 16 mostných objektov s celkovou dĺžkou 802 metrov, pre zver zasa dva migračné tunely dlhé sto metrov. Na stavby úseku spotrebovali 36-tisíc kubíkov betónu.

Cestujúcim medzi Viedňou a Bratislavou ušetrí toto napojenie minimálne pol hodiny (po vstupe do schengenského priestoru sa preprava ešte zrýchli). Pri cestách ďalej na juh a do západných častí Rakúska je úspora už teraz hodinová.

(gub)
Páčil sa vám článok?