Prioritou sú nízkopodlažné autobusy

14.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský dopravný podnik chce pri obmene vozového parku nakupovať len nízkopodlažné autobusy. Všetkých osemnásť midibusov značky SOR BN 9.5, z ktorých časť začína v týchto dňoch jazdiť pre MHD, je takisto nízkopodlažných.

Podľa generálneho riaditeľa DPB, a.s., Róberta Kadnára dopravný podnik momentálne nahrádza najstaršie autobusy značky Karosa, ktoré sú už zrelé na vyradenie. „Samozrejme nedá sa s deväťapolmetrovým autobusom nahradiť kĺbový autobus len preto, že je nízkopodlažný,“ konštatoval R. Kadnár. Dopravca sa bude snažiť nasadzovať nízkopodlažné autobusy tam, kde to bude mať význam a „kde sa to bude kapacitne stíhať.“

Pripomenul že imobilní občania, vozíčkari z Petržalky žiadali stanovenie pravidiel na nastupovanie a vystupovanie vozíčkov do autobusov. „Prijali sme nový prevádzkový predpis, kde táto povinnosť bola uložená vodičovi,“ uviedol R. Kadnár. Úlohou vodiča je v prípade, že uvidí na zastávke čakať vozíčkara, vysunúť mu mechanickú plošinu, pomocou ktorej nastúpi. Aj v rámci obsluhovania nemocníc je toto opatrenie podľa neho zmysluplné.

Podľa predsedu predstavenstva Dopravného podniku Branislava Zahradníka trendom je nákup nízkopodlažných vozidiel, ale má priamu väzbu na stav komunikácií v meste. „Pri výmoľoch na vozovke vznikajú technické problémy,“ konštatoval. Dodal, že tak ako bude pokračovať modernizácia vozového parku, mala by pokračovať aj obnova komunikácií, do ktorej by razantnejším spôsobom mal vstúpiť aj vyšší územný celok nielen na území kraja, ale aj mesta.

(rob)
Páčil sa vám článok?