Poškodenie mostných uzáverov spomaľuje dopravu

14.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Poškodenie Mosta Lafranconi a Prístavného mosta je príčinou obmedzenia rýchlosti na krátkych úsekoch oboch mostov. Ich oprava sa má však začať až začiatkom leta 2008.

Podľa informácie hovorcu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcela Jánošíka tak na Moste Lafranconi, ako aj na Prístavnom moste došlo k poškodeniu a zlomeniu mostných záverov. Ich kompletná výmena bude podľa neho možná až začiatkom leta. Ide o taký technologický zásah do mostov, ktorý si vyžiada dvojtýždňové obmedzenie premávky.

Výmena mostného záveru bola na Moste Lafranconi urobená na jar tohto roku. Išlo o výmenu na jeho druhej strane. Záver, ktorý je poškodený teraz, sa nachádza na mieste odbočenia do Karlovej Vsi. Rovnako ako ten predchádzajúci ho má opraviť spoločnosť Aqua-vita. Podľa slov zástupcu spoločnosti Rudolfa Vozára už dlhé roky je možné robiť opravy na cestách len do 30. októbra.

Po 1. novembri sa začína obdobie zimnej údržby, keď sa okrem vážnych havarijných prípadov cesty neopravujú. „My sme to na požiadanie Národnej diaľničnej spoločnosti provizórne prekryli, aby nedošlo k jeho ďalšiemu poškodzovaniu,“ dodal R. Vozár.

Prístavný most bol v tomto roku od 30. júna do 8. júla niekoľkokrát čiastočne alebo úplne uzavretý kvôli pravidelným geodetickým meraniam. Ten istý most sa opravoval aj v lete 2006 kvôli rozširovaniu trhlín v pracovných špárach mosta. Okrem toho sa menili ložiská mosta a dilatačné závery, ktoré boli v zlom technickom stave. Do nosnej konštrukcie bolo potrebné zabudovať asi 60 ton betonárskej výstuže, 83 ton predpínacej výstuže, 280 kubických metrov betónu a urobiť 750 metrov jadrových vrtov.

Obidva mosty sú diaľničnými úsekmi a toto obmedzenie najmä počas špičky a najmä v piatok popoludní značne spomaľuje už aj tak hustú premávku. Navyše Prístavný most je dôležitou diaľničnou výpadovkou v smere na Nitru a Žilinu. Na ňom je v mieste poškodenia obmedzená rýchlosť na 60 kilometrov, no na Moste Lafranconi je premávka na krátkom úseku spomalená na štyridsiatku. Na obidvoch mostoch je na kritických miestach položená kovová platňa. Rýchla jazda cez ne by mohla spôsobiť nepríjemné poškodenie vozidla, alebo aj dopravné kolízie s vážnymi dopravnými nehodami.

Na diaľničných úsekoch v rámci mesta, a teda aj na úsekoch na mostoch, je bežne povolená rýchlosť 80 kilometrov za hodinu.

(rob)
Páčil sa vám článok?