Cestovné zostáva v roku 2008 nezmenené

14.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Magistrát nedávno oznámil, že v roku 2008 sa nebude zdražovať cestovné v mestskej hromadnej doprave. O dôvodoch tohto kroku, ako aj o cenovej stratégii mesta v mestskej doprave sme sa pozhovárali s prvým námestníkom primátora Milanom CÍLEKOM (SDKÚ-DS).

- Z rozhodnutia primátora Andreja Ďurkovského sa lístky MHD zdražovať nebudú. Ako prvý námestník primátora pre dopravu som toto rozhodnutie, aj spolu s manažmentom dopravného podniku, prijal. Až keď budeme presvedčení o tom, že všetky vnútorné zdroje v dopravnom podniku sú vyčerpané, že dochádza k razantnej obnove vozového parku a zlepšovaniu kvality cestovania MHD, potom sa môžeme baviť o tom, že budeme Bratislavčanov zaťažovať vyššou cenou za lístok.

Napriek tomu existujú obavy, že zavedenie eura automaticky prinesie aj zvyšovanie cestovného...

- Zo zákona prijatím eura nemôže nikto nič zdražovať. Aj samosprávy sa musia zariadiť tak, aby prijatím eura nedošlo k zaokrúhľovaniu skôr smerom hore ako dole a aby v tejto súvislosti neprichádzalo k finančnému zaťažovaniu občanov.

Nedávno ste sa vyjadrili, že Bratislavčania dotujú každý jeden lístok v MHD 60 percentami. Prečo je to tak?

- Treba si uvedomiť, že ľudia, ktorí majú v Bratislave trvalý pobyt, sú platcami dane z nehnuteľností, čo je jediným originálnym príjmom mesta a platcami podielových daní fyzických osôb. Práve títo ľudia dotujú lístok. A dotácia sa prenáša aj na ľudí, ktorí dennodenne prichádzajú do mesta. Niektorí individuálnou dopravou, iní prichádzajú vlakom a následne sa rozvážajú MHD. Takisto to platí  pre občanov zo spádových oblastí, ľudí z iných miest a obcí, ale aj pre ľudí prichádzajúcich zo zahraničia.

Ako by sa to dalo podľa vás zmeniť?

- Ako Bratislavčan si myslím, že štát by mal hlavnému mestu na dopravu prispievať. Všeobecne sa verí, že do Bratislavy plynú veľké finančné prostriedky, ale nie je to pravda. Naopak, Bratislava, tým že tvorí 125 percent HDP priemerných európskych štátov, nemôže využívať ani európske fondy. Okrem toho štát hlavné mesto z hľadiska bežných výkonov nedotuje.

Zhováral sa Robert Lattacher
Páčil sa vám článok?