Novú trať cez Staré grunty už pripravujú

14.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik vo svojich plánoch na zlepšenie prepravy cestujúcich v mestskej hromadnej doprave ráta aj s trolejbusovým prepojením Karlovej Vsi s Patrónkou, a to cez Staré grunty a Mlynskú dolinu.

Vzniklo by tak napojenie celej Karlovej Vsi na Patrónku, Kramáre a Hlavnú stanicu, prípadne aj na centrum mesta. Podľa generálneho riaditeľa dopravného podniku Róberta Kadnára si však vedenie trate cez kopec na Staré grunty  vyžaduje značné nároky na veľké dopravné stavby, ktoré by muselo zabezpečiť mesto. V prvom rade by išlo podľa neho o vybudovanie estakády ponad Karloveskú ulicu. Dopravný podnik s budovaním trasy ráta, a to z druhej strany, ktorá nie je taká problémová.

„Dal som už pokyn na vypracovanie projektovej dokumentácie na zatrolejovanie Starých gruntov,“ povedal R. Kadnár. Má ísť o prípravu trolejbusovej trate z druhej strany kopca tak, aby sa v čase, keď to bude technicky možné, mohla napojiť na Karlovu Ves.

Dopravný podnik považuje slovami generálneho riaditeľa oblasť Starých gruntov z hľadiska urbanizácie za výrazné rozvojové územie. Nebudú tu podľa neho len internáty, televízia a cintorín, ale s výstavbou sem pribudnú aj ľudia, ktorí budú chcieť cestovať MHD.

Podľa generálneho riaditeľa R. Kadnára trolejbus je v Bratislave „šampiónom“ na kopcoch a v zimných obdobiach majú kĺbové autobusy problém vo vysokých stúpaniach. Ďalšou výhodou trolejbusu je to, že keď ide do kopca, je odberateľom energie a keď ide z kopca, tak je jej výrobcom. „Preto aj trendy rozvoja tratí budú také, že autobusy na rovinách, električku na veľké kapacity a trolejbusy do kopcov,“ dodal R. Kadnár.

(rob)
Páčil sa vám článok?