Na nebezpečnom priecestí železnice osadia závory

7.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Železnice Slovenskej republiky plánujú osadiť závory na frekventované a nebezpečné železničné priecestie na ceste z Petržalky do Jaroviec. Závory by mali byť realitou najneskôr do konca tohto roka.

Informáciu potvrdila hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková s tým, že závory možno osadí spoločnosť už v novembri. Práce nemajú mať výrazný vplyv na cestnú dopravu, pretože priecestie nebude v čase inštalácie uzatvorené. Železnice prichádzajú so zvýšením stupňa zabezpečenia priecestia najmä po skúsenostiach s mnohými, aj tragickými dopravnými nehodami.

Ďalšou z príčin je zvýšenie intenzity dopravy, finančné možnosti spoločnosti a v neposlednom rade aj kritika zo strany médií. Bratislavské noviny písali o problémovom priecestí začiatkom mája tohto roka. V tom čase ŽSR o závorách neuvažovali. Napriek tomu, že železnice považujú závory len za doplnkovú výstrahu, ide o fyzickú prekážku vstupu na priecestie, ktoré má väčšie ochranné účinky ako „len“ svetelná výstraha upozorňujúca na približujúci sa vlak.

Na železničnom priecestí v Jarovciach sa v uplynulých dňoch robila bežná údržba. Kvôli tomu bola aj uzatvorená prístupová cesta k tejto mestskej časti. Podľa Martiny Pavlikovej sa práce začali 5. novembra a mali trvať dvanásť dní. Termín dokončenia sa skrátil do 9. novembra. V rámci údržby menia koľajový rošt, priecestnú konštrukciu a položia nový asfalt. Zmenu organizácie dopravy podľa nej schválil dopravný inšpektorát a motoristi sú informovaní dopravným značením a prostredníctvom médií.

Na časté dopravné nehody na železničnom priecestí v Jarovciach upozorňujú už dlhodobo aj predstavitelia samosprávy tejto mestskej časti. Nedávno sa so žiadosťou o ich inštalovanie obrátili na ŽSR. Tragická dopravná nehoda, pri ktorej zomrela 25-ročná žena, sa na tomto priecestí stala koncom septembra 2006. Tento rok, na prelome marca a apríla, sa hrozivo vyzerajúca nehoda skončila zlomeninou nohy mladého herca. Príčinou nehôd môže byť aj zapadajúce slnko, ktoré vodiča pri jazde do Jaroviec oslepí. Vybavenie priecestia rampami je podľa starostu Jaroviec Pavla Škodlera aj v záujme železníc, pretože škody po nehodách má značné aj táto spoločnosť.

Všetky železničné priecestia na Slovensku v správe ŽSR sú chránené. Za nezabezpečené sa považujú miesta, ktoré majú výstražné kríže. Takých je v bratislavskom regióne osem. Jedenásť priecestí má svetlá aj závory a rovnaký počet je so svetlami, ale bez závor. Na Slovensku je spolu 2355 priecestí, z toho je 1249 vybavených výstražnými krížmi, teda sú nezabezpečené. Železnice prevádzkujú aj priecestia so svetelnou signalizáciou a závorami, cez ktoré už roky neprešlo žiadne auto. Jedno z takých priecestí sa  nachádza pri Petrovciach nad Laborcom na Zemplíne.

(rob)
FOTO - Oto Limpus
Páčil sa vám článok?