Kruhový objazd sa konečne stáva realitou

30.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Rekonštrukcia kruhového objazdu na frekventovanej križovatke ulíc Hradskej s Ráztočnou sa konečne pohne z miesta. Mestskí poslanci odsúhlasili na rokovaní 25. októbra nevyhnutný výkup priľahlých pozemkov a pozemkov pod cestou.

Problémová križovatka na uliciach Hradská - Ráztočná - Podunajská - Dvojkrížna sa môže začať meniť ihneď po tom, ako mesto dostane stavebné povolenie. Získať ho mohlo len preukázaním vzťahu k nehnuteľnosti, teda k pozemkom. Tie musí magistrát vykúpiť na celkovej ploche 4200 štvorcových metrov za 10 miliónov korún.

„Infraštruktúra je zlá. Na križovatku sa napájajú štyri veľké komunikácie, doprava je tak ťažko regulovateľná a každý deň tam vznikajú zápchy,“ uviedol vedúci oddelenia výstavby magistrátu Ernest Tomášik. Podľa neho kruhový objazd situáciu v doprave v danej lokalite zlepší, problém by však mal definitívne vyriešiť až nultý okruh. V súčasnosti prejde križovatkou denne 20- až 23-tisíc áut.

Veľké zápchy v tejto oblasti najmä v špičke spôsobuje nielen nárast počtu áut, ale aj štýl bývania charakteristický pre posledné roky. Mnohí Bratislavčania si postavili, alebo kúpili domy v okolitých obciach neďaleko hlavného mesta. Iní si našli svoje domovy v tzv. satelitných mestečkách ďaleko od centra. Každodenná preprava vlastnými autami potom spôsobuje prehusťovanie dopravy. Niektorí vodiči sa domnievajú, že križovatke na Hradskej a Ráztočnej by pomohlo vybudovanie podjazdu popod železničnú trať.

V schválenom návrhu vybraných investičných projektov hlavného mesta na roky 2007 - 2010 sa na túto stavbu ráta s 50 miliónmi korún. Tento rok sa na stavbu uvoľní 30 miliónov korún.

Podľa starostu Vrakune Ladislava Faturu mestská časť považuje vybudovanie kruhového objazdu za kľúčovú dopravnú stavbu a podporuje čo najskorší termín jej ukončenia. Ten je podľa informácií z magistrátu plánovaný na posledný mesiac v roku 2008. Podmienkou však je získať stavebné povolenie najneskôr v zimných mesiacoch tohto roka.

(rob)
Páčil sa vám článok?