Stavba objazdu mešká, vodiči sú nervózni

23.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Rekonštrukcia kruhového objazdu na frekventovanej križovatke ulíc Hradskej s Ráztočnou stále mešká. Vodiči sú nervózni pre každodenné zápchy a narúša sa aj grafikon spojov mestskej hromadnej dopravy.

Bratislavské mestské zastupiteľstvo malo na svojom zasadnutí 4. októbra rokovať o návrhu na kúpu pozemkov za viac ako 10 miliónov korún pre túto dopravnú stavbú. Primátor však predložený materiál z rokovania stiahol. Zdôvodnil to technickými problémami. Akými, to sme sa už nedozvedeli.

Vybudovanie kruhového objazdu na križovatke Hradskjej a Ráztočnej ulice patrilo medzi priority hlavného mesta v minulom volebnom období. Vtedy bolo vydané na stavbu aj územné rozhodnutie a začalo sa s majetkovým usporiadaním. Ukázalo sa však, že ide o komplikovaný a zdĺhavý proces.

Mesto musí prvýkrát vykupovať pozemky pod existujúcou komunikáciou a kvôli stavebnému povoleniu musí preukázať vzťah k pozemkom pod ňou. Preto je potrebné kúpiť ďalšie, s celkovou plochou 4193 štvorcových metrov ešte pred začatím stavebných prác. Umožní to dostavbu kruhového objazdu a vyrieši aj problém jednej z najnehodovejších lokalít v druhom okrese mesta.

V schválenom návrhu vybraných investičných projektov hlavného mesta na roky 2007 – 2010 sa na túto stavbu ráta so sumou 50 miliónov korún. Tento rok sa na stavbu uvoľní z mestského rozpočtu 30 miliónov korún.

Podľa starostu Vrakune Ladislava Faturu mestská časť považuje vybudovanie kruhového objazdu za kľúčovú dopravnú stavbu a podporuje čo najskorší termín jej ukončenia. „Mám informáciu, že kruhový objazd vo Vrakuni bude zaradený na rokovanie zastupiteľstva 25. októbra alebo v novembri,“ uviedol L. Fatura.

Podľa vedúceho odboru dopravného plánovania magistrátu Vladimíra Mikuša je napriek problémom s vysporiadaním majetkov stavba dodávateľsky zabezpečená. Predpokladaný termín jej ukončenia je december 2008. Podmienkou je však získanie stavebného povolenia najneskôr v zimných mesiacoch.

Z celomestského hľadiska sa po vyriešení dopravných problémov v západnej časti mesta dostal do najhoršej situácie práve juhovýchod. Hlavnou príčinou je podľa V. Mikuša neúmerne vysoký nápor vozidiel smerujúcich do a zo Šamorína, kde jedinou prístupovou trasou je cesta číslo I/63.

„Z tohto smeru chýba kapacitná vstupná komunikácia, preto definitívne vyriešenie problémov dopravy v tejto časti mesta možno očakávať až po vybudovaní rýchlostnej komunikácie R7,“ dodal V. Mikuš.

(rob)

Páčil sa vám článok?