Lanovka prejde zaťažkávacou skúškou

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Práce na rekonštrukcii lanovky zo Železnej studničky na Kamzík vrcholia. Lanovka prejde zaťažkávacou skúškou a je predpoklad, že v auguste by už mohla byť v prevádzke.

Podľa slov vedúceho oddelenia výstavby a investícií novomestského miestneho úradu Mariána Vereša sú všetky komponenty, ako sú kladky, batérie, motor prevodovky, lano a ďalšie, už na svojich miestach. Obehové lano bude v nepretržitej prevádzke 60 hodín, následne sa naň inštalujú sedačky, ktoré budú v prevádzke 80 hodín. Potom sa uskutoční skúška na zaťaženie, pri ktorej budú na sedačkách ako závažie pivové sudy naplnené vodou. Po záťažovej skúške sa lanovky zdemontujú, zrealizujú sa ďalšie predpísané technické skúšky, sedačky sa nainštalujú späť a vykonajú sa prevádzkové skúšky. Po nich koncom júla požiada mestská časť Bratislava - Nové Mesto Štátny dráhový úrad o vydanie licencie. Ak všetko pôjde podľa plánu, oficiálne uvedenie lanovky do prevádzky sa predpokladá prvého augusta.

Ako uviedol novomestský starosta Richard Frimmel, cenník prepravného a ostatné poplatky budú súčasťou cestovného poriadku. Tento materiál predloží na schvaľovací proces na mimoriadne rokovanie miestneho zastupiteľstva prevádzkovateľ lanovej dráhy Železná studnička - Kamzík, ktorým je príspevková organizácia mestskej časti EKO-podnik verejnoprospešných služieb. Predbežne sa navrhlo jednosmerné prepravné za cenu 60 korún, obojsmerné za 90 korún.

Páčil sa vám článok?