Na objazde je zmenená organizácia dopravy

17.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Začiatkom októbra magistrát spolu s krajskou políciou zmenil organizáciu dopravy na kruhovom objazde pod Prístavným mostom. Mesto zmenu zdôvodňuje zvýšením bezpečnosti kvôli častým nehodám na tomto úseku.

Zásadná zmena spočíva v tom, že autá, ktoré idú po Prístavnom moste v smere z Petržalky a rozhodnú sa odbočiť na Podunajské Biskupice, centrum a Prievoz, sa na kruhový objazd nedostanú. Zabráni im v tom plný jazdný pruh, ktorý ich oblúkom navedie na Bajkalskú ulicu. Donedávna sa ešte vodiči v tomto smere mohli cez kruhový objazd dostať späť na diaľnicu do smeru, z ktorého zišli, ale aj na opačný smer, ako aj na Bajkalskú a Prístavnú ulicu. Táto možnosť spôsobovala v minulosti dopravné kolízie a ťažké nehody.

Podľa informácií z magistrátu Prístavná ulica bola nedávno rozšírená na štyri pruhy a v súčasnosti má kapacitné rezervy.  S tým súvisí aj snaha mesta preferovať v budúcnosti ťah Prístavná - kruhový objazd - D1 (obchvat),  výhľadovo v tomto smere ako dvojpruhový po celej dĺžke.

Kruhový objazd pod Prístavným mostom je podľa magistrátu dlhodobo najnehodovejším miestom v Bratislave. Touto úpravou sa znížil počet kritických smerov v križovatke a na rampách mosta a znížilo sa riziko nehôd.

Dlhodobým problémom Prístavného mosta je vysoká intenzita dopravy (tak tranzitnej, ako aj vnútromestskej). Ďalším cieľom zmeny bolo preto aj čiastočné odľahčenie od dopravy, ktorá tam nevyhnutne nepatrí. Najmä, ak v tomto prípade vhodnú alternatívu už dva roky ponúka Most Apollo. Ten na rozdiel od Prístavného mosta znesie ďalšiu záťaž.

„Pokiaľ sa však vodiči kamiónov aj naďalej rozhodnú medzi križovatkou Pečňa a Prístavným mostom využiť diaľnicu D1, stále majú možnosť zísť cez zjazdovú rampu na Bajkalskú ulicu a následne sa pred križovatkou s Prievozskou otočiť o 180 stupňov späť po Bajkalskej a následným odbočením vpravo sa dostanú na Prístavnú ulicu,“ uvádza k zmene organizácie dopravy na kruhovom objazde magistrát.

Vodiči vozidiel prichádzajúcich z Petržalky na Prístavnú ulicu majú teda dve možnosti. Tou druhou je jazda po Einsteinovej vľavo na Most Apollo a vpravo na Prístavnú ulicu. Hlavný nákladový riečny prístav a najmä prekladisko (kontajnerové) v Bratislave, nie je podľa vyjadrenia magistrátu Zimný prístav, ale Nový prístav - Pálenisko (poniže Prístavného mosta). Hlavný vjazd tam nie je z Prístavnej ulice a v oboch prístavoch sa robí najmä prekládka z lode na vlak. „Tým však nepopierame, že aj do areálu Prístavu z Prístavnej ulice môžu vchádzať kamióny zo smerov diaľnic D2 a D4,“ uvádza sa v stanovisku magistrátu.

(rob)
FOTO - Oto Limpus
Páčil sa vám článok?