Na Priehradnej ulici chýbajú chodníky

17.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Čitateľ sa ako vodič sťažuje na dopravnú zápchu v ranných hodinách, ktorá sa tvorí vo Vrakuni na križovatke cez Malý Dunaj. Ja sa naopak chcem vyjadriť k dopravnej situácii nielen ako vodič, ale hlavne ako chodec.

Som obyvateľkou Priehradnej ulice vo Vrakuni, ktorá je veľmi blízko spomínanej križovatky a práve vďaka týmto zápcham nielen v ranných, ale aj v poobedňajších hodinách medzi 16. a 18. hodinou dochádza k upchávaniu tejto ulice. A práve tu ide o spomínaný problém chodcov.

Niekedy sa tu doslova tvoria kolóny, keďže veľa vodičov ju používa ako skratku namiesto Hradskej ulice, po ktorej jazdí aj MHD a vedie k spomínanému Malému Dunaju. Problém preplnenosti osobnými vozidlami je typický pre celé mesto, problém je však v tom, že táto ulica nemá chodníky. O rýchlosti áut, ktoré tadiaľto premávajú písať určite nemusím.

Stanovisko k situácii som žiadala aj od starostu tejto mestskej časti a týkalo sa aj osádzania cestných retardérov, ktoré na tejto ulici boli, avšak dosť nevhodne umiestnené. Dva boli v ostrej zákrute, kde strácali svoj zmysel a ďalšie dva boli na východe dvoch bočných uličiek, ktoré boli nezmyselné, pretože vodič, ktorý z tejto uličky vychádza, nachádza sa na vedľajšej ceste a musí spomaliť, pretože dáva prednosť tým na hlavnej a naopak, ten kto sem odbočuje z hlavnej spomaľuje, aby dal prednosť tým, čo po hlavnej pokračujú.

Tieto retardéry teda neriešili najkritickejšiu časť ulice za zákrutou na obe strany, pretože tu žiadne neboli a autá mohli zrýchľovať. Po mojom liste (a možno aj po viacerých) boli umiestnené ďalšie dva spomaľovače, jeden z nich však bol asi po 2 týždňoch odstránený. Keďže sa dlhšie nič nedialo, zašla som za starostom mestskej časti, ktorý mi diplomaticky oznámil, že situácia sa rieši, ale, samozrejme, problém je vo financiách.

Je jasné, že chodníkov sa asi táto ulica nedočká nikdy, pretože sú drahé a peniaze sa investujú do „dôležitejších a podstatnejších“ programov. Chodec sa stáva doslova živým terčom, pretože často musí uskakovať silným a rýchlym autám.

Možností, ako situáciu riešiť, je viacero. Dočasne by pomohlo umiestniť viaceré spomaľovače po celej dĺžke ulice, ktoré donútia vodičov jazdiť pomalšie, alebo by sa ulica mohla zjednosmerniť.

Táto, predovšetkým dlhé roky len záhradkárska ulica, sa v súčasnosti zaplnila zástavbou rodinných domov nielen na nej samotnej, ale aj v novovytvorených uličkách, a preto na takúto záťaž nie je prispôsobená.

Monika Lučanská, Vrakuňa
AD: DOPRAVA PRI MALOM DUNAJI JE NEÚNOSNÁ (BN 33/2007)

Páčil sa vám článok?