Pribudli tri priechody pre chodcov

17.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Minulý týždeň v centre Starého Mesta pribudli tri nové priechody pre chodcov. Dva z nich sú na križovatke Tobruckej a Medenej ulice, jeden je na Palackého ulici pri vyústení na Jesenského ulicu.

Ako sme dozvedeli na miestnom úrade Staré Mesto, od roku 2001, keď bola v centre mesta zavedená zóna s dopravným obmedzením jazdy na 30 km/h (tzv. Zóna 30), neboli niektoré priechody pre chodcov obnovované a postupne zanikli. Vraj pri rýchlosti vozidiel 30 km/h by nemali mať chodci problém prejsť kdekoľvek na druhú stranu ulice.

Skúsenosti obyvateľov centra však ukázali opak. Obmedzenie rýchlosti v centre Bratislavy mnohí vodiči nerešpektujú a na viacerých miestach, kde chodci prechádzajú cez cestu, dochádza ku kolíznym situáciám. A tak poslanci z dopravnej komisie miestneho zastupiteľstva prišli s návrhom na obnovenie niektorých či vytvorenie nových priechodov.

Na nové priechody si chodci veľmi rýchlo zvykli, horšie to je s vodičmi, ktorí naďalej jazdia v Zóne 30 rýchlosťou podstatne vyššou. A tak zrejme ešte chvíľu potrvá, kým sa budú chodci na priechodoch cítiť bezpečne. Alebo sa miestna samospráva bude musieť začať vážne zaoberať osadením retardérov, ktoré budú cestných pirátov spomaľovať.

(ado)
Páčil sa vám článok?