Na okraji centra majú pribudnúť parkovacie miesta

16.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava má záujem o vybudovanie ďalšieho parkovacieho miesta na okraji centra. Nové parkovacie miesta na okraji centra vzniknú s ohľadom na ich vplyv na dynamickú dopravu. Potvrdil to dnes prvý námestník primátora Bratislavy Milan Cílek.

Bratislavský magistrát v súčasnosti eviduje zhruba 16 100 parkovacích miest. Z nich je približne 11 500 miest v parkovacích domoch vrátane veľkých obchodných stredísk. V centre, v Starom Meste je 3200 parkovacích miest na uliciach a 1400 v garážach. Reálna potreba parkovacích miest v Bratislave sa nedá vyčísliť, uviedol Cílek.

Podľa neho nemusí byť pravdou, že parkovanie v centre hlavného mesta je problém. Z údajov mestského Informačného parkovacieho systému (IPS) vyplýva, že tamojšie parkovacie domy sú naplnené len výnimočne. Vodiči však hľadajú parkovanie zadarmo, upozornil Cílek. IPS prevádzkuje Mestský parkovací systém, s.r.o.

Nové parkovacie miesta vznikajú v mestských častiach Nové Mesto a Petržalka nielen výstavbou, ale aj zjednosmernením ulíc, v Ružinove úpravou vnútroblokových dvorov a v Lamači využitím zatrávňovacích tvárnic.

Nové Mesto nemá presné údaje o počte odstavných, parkovacích a chýbajúcich stojísk, pretože nepozná informácie o počte áut a ich pohybe v mestskej časti. "Na území Bratislavy by mala byť jednotná dopravná politika aj v oblasti statickej dopravy. Nie sme informovaní, čo v tejto oblasti robí organizácia vytvorená magistrátom - Mestský parkovací systém, ktorý sa niekoľko rokov zaoberá touto problematikou," uviedol odborník na dopravu Viliam Slamka. Výstavbu parkovacích domov mestská časť nepripravuje.

V Petržalke potrebujú 30 000 parkovacích miest, dnes je ich tu 18 000. V Lamači majú motoristi k dispozícii približne 1800 parkovacích a potrebujú zhruba 2500. V Ružinove je 545 parkovacích miest, a nie je plán výstavby nových parkovacích domov, uviedol hovorca Ružinova Maroš Smolec. V Devíne nie sú voľné pozemky pre nové parkoviská, konštatovala starostka Ľubica Kolková.

V Bratislave evidujú 256 000 osobných motorových vozidiel. Do hlavného mesta denne pricestuje zhruba 150 000 ľudí, z nich 75 percent využije na dopravu osobný automobil.

(tasr)

Páčil sa vám článok?