Most Apollo vyhovel zaťažkávacím skúškam

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Podľa predbežných výsledkov piaty most cez Dunaj v Bratislave zaťažkávacím skúškam vyhovel. Informoval o tom Ladislav Csáder, riaditeľ spoločnosti Metro, ktorá je hlavným investorom stavby mosta.

Ako ďalej uviedol, namerané hodnoty pri utorkovej zaťažkávacej skúške sa takmer zhodujú s tými, ktoré pred začatím stavby vypočítali projektanti mosta. Pracovníci Technického a skúšobného ústavu stavebného počas skúšky na moste testovali priehyby a vnútorné napätia v kritických bodoch na všetkých šiestich poliach mosta a silu ťahu v lanách medzi oblúkom a mostovkou. Zaťaženie mosta simulovalo 20 nákladných áut naložených štrkom, každé z nich vážilo 25 ton. V uplynulých dňoch podobným spôsobom skúšali nájazdy na most.

Testovanie mosta pokračovalo dynamickými skúškami. Nákladiak s hmotnosťou 25 ton najprv prechádzal po moste niekoľkokrát, vždy vyššou rýchlosťou. Pri skúške potom prechádzal cez prekážku, pričom technici merali rozkmit, ktorý auto nájazdom na nerovnosť vyvolalo.

Výsledky zaťažkávacej a dynamickej skúšky musí zhotoviteľ mosta priložiť k dokumentácii, ktorá je potrebná na preberacie konanie. Mesto Bratislava začne most preberať po jeho dokončení už v najbližších dňoch, prvé autá by mali po piatom bratislavskom moste prejsť začiatkom septembra.

Páčil sa vám článok?