Karloveské priechody pre chodcov sú nebezpečné

12.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Naozaj, dnes už aby každý vlastnil auto, inak sa nikam nedostane. To, čo sa deje na „zebrách“ v Karlovej Vsi je naozaj drzosť a odzrkadlenie silnej ignorancie, ktorá sa prejavuje všade naokolo.

Každodenne prechádzam jedným z týchto priechodov, nachádza sa totiž v blízkosti električkovej zastávky. Nádherný priechod, zvýraznený dopravnou značkou. Načo sa obzerať, pokojne by som mohol prejsť, tak výrazne je každý priechod v „Karlovke“ označený. Vzápätí je však moje presvedčenie o vlastnej bezpečnosti postrelené guľkou pochybností.

Desiatky áut sa valia priamo cez „zebru“, akoby cestné značenie existovalo len v mojej bujnej predstavivosti. Lenže to značenie sa tu predsa nachádza a k tomu všade je rýchlosť obmedzená na 40 km/h. Pre šoférov sú to len formálne kusy plechu, pokojne by sme sem mohli namontovať nejaké veselé obrázky, načo vyhadzovať peniaze na drahé značky?

Na priechode by sa vyplatilo postaviť stánok s občerstvením, čakáme viacerí, čakáme dlho. Alebo by mesto mohlo zriadiť funkciu prevádzača zebrového. Nemám na mysli toľko zaznávané prevádzačstvo utečencov, skôr rozmýšľam o niekom, kto by ako učiteľka v materskej škole nasadil vlastné telo, vytiahol plastovú značku „STOP“ a umožnil chodcom prejsť na druhú stranu priechodu, hoci v súčasnosti si už prestávam byť istý, či by takéto riešenie postačovalo.

Chápem, že rozbehnutému vodičovi sa na takej pekne rovnej ceste nechce zastavovať. Zároveň sa však na tú samozrejmú, koncentrovanú drzosť, s ktorou šoféri suverénne prechádzajú priechodom obliehanom kopou ľudí, nedá pozerať.

Martin Kiňo, Karlova Ves
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?