Prvý svietiaci priechod má Karlova Ves

12.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prvý svietiaci priechod pre chodcov na Slovensku, ktorý vizuálne upozorňuje vodičov na zebru na ceste, majú obyvatelia Karlovej Vsi pri Iuvente na Karloveskej ceste.

Priechod vytypovalo mesto kvôli častým kolíziám vozidiel s deťmi prechádzajúcimi cez cestu z električkovej zastávky. Jeho odlišnosť od bežného vyznačenia priechodu pre chodcov spočíva v tom, že osvetľovacie telesá, ktoré sú vmontované do vozovky pred vodorovným dopravným značením, budú reagovať na pohyb chodcov blikaním. Inštalácia nového zariadenia by mala prispieť k výraznému zníženiu dopravnej nehodovosti na tomto mieste.

Novú technológiu zapojila spoločnosť Led Display, s.r.o., z Dolného Kubína. Zariadenie s LED diódami systémom SWAREFLEX je v Bratislave aj na Slovensku použité po prvý raz.

Podľa hovorkyne magistrátu Evy Chudinovej v rámci ponukového konania bola vybratá práve táto spoločnosť, pretože žiadna iná na Slovensku túto službu neposkytuje. Priechod s novým vybavením stál hlavné mesto 280-tisíc korún a záruka je na 24 mesiacov. Mesto chce podľa nej v budúcnosti s inštaláciou týchto zariadení pokračovať, zatiaľ však nemá vytypované ďalšie lokality.

(rob)
Páčil sa vám článok?