DPB vyhodnocuje podnety mestských častí

10.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Množstvo podnetov a požiadaviek týkajúcich sa fungovania mestskej hromadnej dopravy zo strany mestských častí, spracúva a posudzuje v týchto dňoch Dopravný podnik Bratislava, a.s.

Podnety niektorých mestských častí sme uverejnili v 33. čísle Bratislavských novín. Medzi časté žiadosti občanov patrí napríklad priame prepojenie sídlisk s Hlavnou stanicou a Autobusovou stanicou na Mlynských nivách. Ďalšie požiadavky, resp. sťažnosti sa týkajú aj nesúhlasu s tým, že cestujúci musí často prestupovať.

Kratších trás spojov sa však prepravca vzdať nechce. Podľa predsedu predstavenstva dopravného podniku Branislava Zahradníka už minulé vedenie spoločnosti prišlo s filozofiou kratších liniek a častejšieho prestupovania. Predtým tu boli extrémne dlhé linky, ale vo svete nie je tento model podľa neho zaužívaný. „My v zásade nehodláme opustiť model kratších liniek,“ uviedol B. Zahradník. Podľa neho je výhodnejší kvôli lepšej možnosti operatívnemu riadenia vozidiel a vodičov.

Pokiaľ ide o požiadavky mestských častí všeobecne, B. Zahradník uviedol, že „obrazne povedané“, ak by mali byť naplnené všetky požiadavky mestských častí, tak by rozpočet dopravného podniku musel byť asi dvojnásobný a musel by mať asi o 70 percent vozidiel viac. Návrhy na zmenu trás liniek vyplývajú podľa neho zo zvyšujúceho sa počtu obyvateľov v jednotlivých lokalitách a mestská doprava by mala na to flexibilnejšie reagovať.

Bratislavský dopravný podnik podľa Branislava Zahradníka vyhodnocuje pripomienky všetkých mestských častí a mnohé z nich by sa mali prejaviť na zmenách v organizácii dopravy na budúci rok. „Samozrejme, každej mestskej časti slušne odpovieme, ako sme s pripomienkami naložili. Minimálne vysvetlíme aj to, čo sme, žiaľ, z objektívnych dôvodov - finančných, personálnych a technických, nemohli naplniť,“ povedal predseda predstavenstva bratislavského prepravcu.

(rob)
Páčil sa vám článok?